Neprijatan miris ima veze sa ishranom: OVIH 9 NAMIRNICA JE ODGOVORNO

Nije važno koliko često se kupamo ili koristimo antiperspirant, ili druge kozmetičke preparate, već ono što u sebe unosimo. I zbog toga, stručnjaci su izdvojili devet namirnica odgovornih za neprijatan miris našeg tijela.

Paradajz
Britanski naučnik Čelers Stivert otkrio je da se neprijatan miris tijela može povezati sa količinom unosa paradajza. On je primijetio sličnost u mirisu ljudskog znoja i kore paradajza, te analizirao tu slučajnost i zaključio da na miris znoja utiču terpen i karotenoid u paradajzu. Rješenje nije da izbacite paradajz iz ishrane, već ga jesti umjereno ili prokuhanog, jer se time gubi efekat pojačanog lučenja mirisa, prenosi Bright Side.

Mliječni proizvodi
Velik broj ljudi ima smanjenu toleranciju na laktozu jer im nedostaje enzim za razgradnju. U nekim slučajevima, konzumiranje mliječnih proizvoda kod ljudi sa ovakvim tipom metaboličkog poremećaja vodi do izlučivanja mirisa koji podsjeća na miris kelja.

Riba
Ribe i morski plodovi sadrže visoke količine vitamina A. Osim toga, neke vrste riba, poput pastrmke ili tune, imaju velike količine vitamina B4, a on prirodnom ljudskom mirisu dodaje svoj miris, miris ribe. Ljudi koji inače imaju visoke količine B4 vitamina u organizmu osjetljivi su na taj, naučno potvrđen “Trimethylaminuria sindrom”, koji se i liječi.

Krstašice
Zeleno povrće, poput brokolija, karfiola i kelja, bogato je antioksidansima i generalno je jedan od najzdravijih dodataka u prehrani. No, ono sadrži i mnogo sumpora, koji se razlaže u supstance poprilično neprijatnog mirisa, zbog čega rezultira neprijatnim mirisom tijela. On se zadržava satima, a najbolje rješenje je smanjen unos tih namirnica, ili kombinovanje sa onim namirnicama koje će brzo izbaciti miris iz tijela.

Zobene pahuljice i orašasti plodovi
Iako su vrlo dobri za probavu i odličan izvor nutrijenata, ove namirnice stimulišu proizvodnju plinova (metana, vodonika i ugljen dioksida). Najbolji način da eliminišete miris je unošenje velikih količina vode u organizam.

Crni i bijeli luk
Pored toga što ostavljaju neprijatan zadah, nije ni čudno što nam poslije miriše i koža. Krivac je opet sumpor, a nabolje rješenje je ispijanje kafe, dodavanje peršuna u jela ili konzumiranje limunade.

Špargle
Izrazito zdrave, špargle mijenjaju miris i urinu i znoju. Otprilike 15 minuta nakon konzumiranja špargli, počinje njihova razgradnja tokom koje nastaju hemijski spojevi koji sadrže sumpor.

Crveno meso
Obiluje vitaminima, željezom, fosforom i kreatinom, no predstavlja težak zadatak za našu probavu. Zadržavajući se u tijelu, ono počinje sa procesom truljenja, zbog čega daje i znoju neprijatan miris. Rješenje: Ne jesti ga više od dva puta nedjeljno.

Grašak
Ovo povrće je ubjedljivo najveći krivac za nadutost, pa tako i neprijatne mirise zbog proteina koji sadrže, a teško se i vari. Da bi neutralizovali taj efekt, samo potopite grašak u vodi devet sati prije kuhanja.