NEPOŠTOVANJE UBIJA LJUBAV: Glavna načela za harmoničan odnos u vezi

Ukoliko par želi da ima harmoničan odnos u kojem nema ponižavanja, bijesa, tuge, potrebno je pridržavati se određenih načela koja mogu da vam pomognu da izgradite međusobno poštovanje.

Gubitak poštovanja u vezi ili njegovo nepostojanje od prvog dana, jedan su od čestih razloga za krah ljubavi. Stručnjaci kažu da svaki par na tome mora da radi, ukoliko želi da ima harmoničan odnos u kojem nema ponižavanja, bijesa, tuge. Oni navode nekoliko načina koji mogu da vam pomognu da izgradite međusobno poštovanje:

Prestanite da prigovarate

“Opet nisi namjestio krevet, uvek presoliš jelo, nikad ništa ne možeš da uradiš kako treba…” Umjesto da u ovom stilu svakog dana iznosite sve što vam smeta kod partnera, budite nježniji u izboru riječi i trenutka za saopštavanje. Recite mužu umilnim tonom da je sutra njegov red da namesti krevet, a vi ženi da sljedeći put stavi malo manje soli u supu.

Slušajte jedno drugo

Ako ne slušate partnera dok vam priča o tome kako je proveo dan ili šta ga muči, kako možete da očekujete da on sluša vas? Nikako. Vodite računa o tome, jer je to osnova dobre komunikacije i odnosa.

Nemojte da ispravljate svaku sitnicu

Niko ne voli da ga neko neprestano ispravlja za pogrešno izgovorene riječi ili određene stavove, pogotovo u društvu. Takav način ponašanja odražava nepoštovanje prema osobi. Ako vam baš neka partnerova reč “zapara” uši, sačekajte da ostanete sami pa mu to mirnim tonom saopštite.

Zahvalite se i izvinite

Nije važno da li vas je partner obradovao sitnicom ili nečim velikim, važno je da mu se uvjiek zahvalite. A ako zabrljate nešto, neka vam ne bude teško da se izvinite.

Pohvalite ga

Uvek postoji povod za pohvalu – lepo skuhan ručak, uspeh na poslu, izbor novih cipela. Iskoristite svaku mogućnost da u četiri oka, ali i javno, pohvalite svoju drugu polovinu.

Ne rušite mu samopouzdanje

Bez obzira na to da li se vaš partner ugojio, oćelavio, loše obukao… nemojte da mu narušavate samopouzdanje svakodnevnim kritikama, nego učinite da se i takav osjeća poželjno. Uvijek postoji lijep način da ga podstaknete da krene u teretanu ili kupi novu košulju.

(besnopile.rs)