Neplodnost i depresija: Čips štetno utiče na cijeli organizam

Svaka uravnotežena dijeta može uključivati ​​malo zdravih, umjerenih grickalica, ali pretjerati sa bilo kojom brzom hranom može napraviti pravu štetu.

Iako biste mogli pretpostaviti da se možete izvući ako pojedete nekoliko čipsa, lako možete poništiti sve pozitivne prehrambene ciljeve koje ste postigli zdravom prehranom.

Ako volite da se prepuštate čipsu, možete garantovati da ćete vidjeti neke vrlo zastrašujuće tjelesne promjene tokom svog života, posebno ako pojedete tonu ovih slanih grickalica punim masti svaki dan. Zahvaljujući brojnim studijama i istraživanjima, naučnici su otkrili sedam nevjerovatno štetnih nuspojava redovnog jedenja puno čipsa, piše Eat This.

Previše čipsa može povećati krvni pritisak

Prema klinici Mayo, niko ne želi da iskusi visok krvni pritisak, posebno kada može dovesti do brojnih zdravstvenih efekata poput demencije ili srčanih problema. Ako volite da jedete čips, imate povećane šanse da doživite hipertenziju, odnosno visok krvni pritisak, zahvaljujući visokim nivoima natrijuma koji se nalaze u svakoj porciji. Prema Klivlendskoj klinici i Medicinskoj školi Harvard, so koja se nalazi u ovim grickalicama značajno destabilizuje nivo natrijuma u poređenju sa drugim namirnicama, što vas odmah dovodi u opasnost.

Mogli biste razviti rak

Možda nikada niste pretpostavili da vaša omiljena vrećica čipsa može povećati rizik od raka. Prema Američkom udruženju za borbu protiv raka, hemikalija zvana akrilamid koja se pojavljuje u prerađenoj hrani ima kancerogena svojstva i može dovesti do raznih vrsta raka.

Ovo dolazi kao užasna vijest za ljubitelje čipsa jer sadrži visok nivo ove hemikalije i predstavlja vrlo direktan put kroz koji mnogi ljudi konzumiraju akrilamid. Mogli biste pretpostaviti da ne postoji način na koji bi čips mogao predstavljati istu opasnost kao visokorizični kancerogen poput nikotina, ali nemojte se zavaravati! I dim cigareta i čips sadrže ovaj kancerogen, čineći prijetnju vašem zdravlju vrlo trenutnom i očiglednom.

Može povećati vaše šanse za srčane bolesti

Oduvijek ste čuli da prerađena masna hrana može ozbiljno oštetiti vaše srce, a čips ne šteti vašem zdravlju. Ako volite jesti čips, trebali biste planirati da se suočite s potencijalnim nuspojavama srčanih bolesti, zahvaljujući kancerogenim akrilamidima.

Prema Sajens Dejli, akrilamidi mogu dovesti do povećane šanse za srčane bolesti. Medicinska studija iz 2009. objavljena u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci potvrdila je ozbiljne rezultate konzumiranja akrilamida na zdravlje srca, čineći čips naučno dokazano opasnom grickalicom ako trebate izbjeći bilo kakve srčane komplikacije.

Može povećati rizik od moždanog udara

Kada je u pitanju grickanje čipsa, morate brinuti o više od samo akrilamida. Prema Grifin Heltu, čips sadrži mnogo holesterola i ako imate porodičnu historiju moždanog udara, morate izbjegavati ove grickalice sljedeći put kada vam se javi žudnja.

Ako zanemarite upozorenja i odete pravo po vrećicu ovog čipsa punog masti, suočit ćete se s mogućom aneurizmom u budućnosti. Prema Majo Klinik, masne naslage koje ostavlja hrana koja sadrži velike količine holesterola, uzrokuju blokadu u vašim arterijama što može dovesti direktno do moždanog udara.

Postoji i rizik od neplodnosti

Ako ste mislili da morate da brinete samo o masti ili holesterolu u vrećici čipsa, razmislite ponovo! Trans masti mogu nanijeti jednako ozbiljnu štetu, a prema Nacionalnom univerzitetu Singapura, čips predstavlja jedan od najneposrednijih načina na koji svakodnevno konzumiramo ove opasne masti.

Naučnici su još uvijek u procesu istraživanja dugoročnih efekata trans masti, ali njihova nedavna otkrića mogu vas natjerati da odmah odložite tu vreću čipsa. Prema Harvard Medikal Skul, trans masti mogu povećati rizik od neplodnosti kod žena.

Može uzrokovati intenzivno debljanje

Nije iznenađujuće da čips može uzrokovati značajno povećanje težine, s obzirom na to da sadrži toliko praznih kalorija i lako se prejeda.

Studija u New England Journal of Medicine direktno je povezala grickalice poput čipsa s ekstremnim promjenama u težini, dok je Univerzitet Deakin otkrio da sadržaj soli u čipsu čini neodoljivim za naše nepce, zbog čega lako jedemo mnogo više nego što bi trebali. Kombinujte dodatni sadržaj masti sa solju i na kraju ćete dobiti savršenu oluju loše ishrane koja garantuje da će uništiti nečije ciljeve težine.

Povezan s depresijom

Nuspojave konzumiranja čipsa ne utiču samo na vaše fizičko zdravlje. Prepuštajući se vrećicama čipsa, ugrožavate svoje mentalno zdravlje, a sve zahvaljujući dodatku velikih količina trans masti.

Prema studiji iz 2016. objavljenoj u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci SAD, povećana konzumacija trans masti dovodi do povećane šanse za depresiju. Ako ste mislili da bi vam dodatna grickalica mogla podići raspoloženje i pomoći vašem mentalnom zdravlju, pripremite se za pregled ove užasne nuspojave koja samo može nanijeti pravu štetu vašem životu. Sljedeći put kada se javi želja za grickanjem, odložite čips i posegnite za zdravim zalogajem.