Neobično ostrvo u Japanu: Ženama zabranjen pristup, a muškarci moraju biti goli!

Na japanskom ostrvu Okinošima ženama strogo zabranjen ulaz, a svi muškarci se prije dolaska na ostrvo skidaju goli.

Neobično ostrvo koje se nalazi u Japanskom moru još je dom ritualima koji su bili aktuelni vijekovima ranije, a koji se i danas poštuju. Na ostrvu se nalaze brojni hramovi, i svi muškarci koji se tamo nalaze ili koji dolaze praktikuju šintoizam, izvornu japansku religiju.

Osim zabrane pristupa ženama, jedan od rituala, odnosno pravila jeste da svi muškarci koji dolaze na ostrvo moraju da prođu kroz ritual čišćenja. U skladu s time, skidaju se goli i brčkaju u moru prije dolaska, a dosljedno sprovođenje svih pravila dovelo je ovo ostrvo na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Sa ostrva ništa ne smije da se ponese, a zabranjeno je i da se priča o tome šta se dešava na ostrvu. Muškarci koji žele da posjete Okinošimu imaju jednu priliku godišnje, i to 27. maja. Na taj dan je dozvoljeno da na ovo mjesto dođe samo 200 posetilaca, koji se podvrgavaju svim obredima kroz koje prolaze i stalni stanovnici i gosti.

Postoje brojne teorije o tome zašto je ženama na Okinošimi zabranjen pristup. Prema jednoj od njih, razlog je ženski menstrualni ciklus. Naime, u šintoizmu se smatra da je krv nečista, pa su se se monasi pobrinuli za to da im se zemlja i hramovi ne isprljaju. Ova priča opstala je do današnjih dana.