Neobični svadbeni običaji: SVEKAR MORA PLJUNUTI SNAHU, A MLADOŽENJU UDARAJU PO STOPALIMA

Iako mi mislimo da su naši običaji pomalo čudni u svijetu postoji toliko bizarnih stvari, da bi većina možda i odustala od pomisli da napravi svadbu.U zemljama širom svijeta postoji tradicija, ljubljenja, pljuvanja, udaranja i slično.

Ovo su samo neki od običaja koji se praktikuju: u nekim dijelovima Indije vlada vjerovanje da će djevojčicu kojoj istruhne zub sve do desni pojesti tigar u skoroj budućnosti jer je duhovi mrze. Stoga se mora vjenčati sa životinjom kako bi to spriječila.U pitanju je simpatična lažna ceremonija kojom se tjeraju zli duhovi kako bi djevojčica jednog dana mogla naći muža i stvarno se udati.

Prekrivanje mlade jajima
Mladu prijatelji cijelu prekriju jajima, umacima, perjem i sličnim stvarima. Ceremonija u kojima se mladenci prekrivaju nečim obično simbolizuje zaštitu od zlih duhova. Naravno, ovo se odigrava prije venčanja.

Mladoženja preskače metlu
Simpatični običaj simbolizuje novi početak i čišćenje od prošlosti ili spajanje dvije porodice. Takođe može označavati zahvalnost precima.

Tradicija ljubljenja
Ako mladoženja iz bilo kog razloga napusti prostoriju, svim drugim muškarcima na vjenčanju dozvoljeno je da poljube mladu. Isto važi i za mladoženju i ženske zvanice ako mlada napusti prostoriju.

Gađanje mlade
Jedna etnička manjina u Kini ima običaj prilikom kog mladoženja ispaljuje tri strijele (bez vrhova) u mladu. Nakon toga, on polomi te tri strijele tokom ceremonije, što znači da će se voljeti i živjeti jedno sa drugim zauvijek.

Bučni ritual vjenčanja u Francuskoj
“Charivari” je ime tog neobičnog i čudnog običaja koji prati neka vjenčanja u Francuskoj. Glavni fazon ceremonije vjenčanja je bučna serenada uz pratnju lonaca u kući mladenaca. Ovaj neobični narodni običaj prvi put zabilježen je u srednjem vijeku, a po nekima ovaj običaj vuče korijene još od davnijih vremena.

Tri dana bez toaleta nakon vjenčanja
U Sandakanu u Maleziji mnogima vjenčanje može teško da padne. Članovi zajednice Tidong ne dozvoljavaju mladencima odlazak u toalet tri noći i dana nakon vjenčanja jer to znači nesreću. Mladenci poslije vjenčanja tri dana ne jedu gotovo ništa, a piju samo malo vode.

Plaćanje novcem za ples s mladom
Umjesto običaja koji vlada na nekim domaćim vjenčanjima, na kojima se mladencima jednostavno uruči koverta s novcem, u Poljskoj mladoženja drži kecelju u koju gosti mogu staviti novac koji im kupuje ples s mladom. Glavno finale je kada mladoženja ubaci cijeli novčanik, da najviše para i odvede svoju ženu.

Mladoženja ogranizuje otmicu
Uvijek je bilo romantičnih priča u kojima djevojke bježe od svojih roditelja kad im dragi organizuje takozvanu “otmicu”. U nekim kulturama otmičar koji uspije zadržati djevojku dva do tri dana na kraju može da je oženi.

Pljuvanje mlade
Kada se vjenčavaju u Masaiju, mladin otac pljuje na mladino lice i grudi kako bi joj na taj način poželio sreću. Ona zatim odlazi sa svojim mužem ne okrećući se, jer se plaši da se ne pretvori u kamen.

Udaraju mladoženjina stopala
Mladoženju u Južnoj Koreji pijre vjenčanja vežu za noge, objese ga naopačke i tuku ga po stopalima. Da stvar bude još gora udaraju ga ribama! Ovakva ceremonija navodno služi tome da bi osnažila mladoženju prije prve bračne noći.