Neobični običaji: Sunce ne smije da obasja novorođenče!

Da li ste znali da u Kini majke nakon porođaja leže u krevetu mjesec dana? Upoznajemo vas sa nekim od najnevjerovatnijih običaja u vezi sa rođenjem djece. U našoj zemlji period neposredno poslije porođaja mnogi nazivaju “babinje”. Babinje traju šest nedjelja, a za to vrijeme treba da nestanu i sve promjene koje su nastale tokom trudnoće, kao i da se tijelo oporavi poslije porođaja, piše Yumama. U našoj zemlji takođe je tradicija da kada se rodi beba neko od bližnjih spremi pogaču, pečeno pile, bocu crnog vina, parče sira i malo crnog luka – slanog. Pogača treba da se lomi sa nekim ko nije oženjen ili sa nekim mlađim članom porodice. Ista ta osoba zagrize pogaču i taj komad koji je zagrižen ostaje u krevecu kod novorođene bebe četrdeset dana.
Ostale nabrojane stvari bi trebalo da se probaju, bar od svega po malo. Ipak, običaji koji se vezuju za bebin dolazak na svijet nisu svuda isti, tačnije razlikuju se u cijelom svijetu. Donosimo vam neobične tradicije zastupljene u različitim narodima.
Kina
Kinezi smatraju da je prvi mjesec nakon bebinog rođenja kritičan i za majku i za dijete. Iz tog razloga, majke prvih trideset dana poslijeporođaja provedu u krevetu. Tokom “zuo yue” (odmaranja), žene iz porodice (obično majka ili svekrva) pomažu mladoj mami. “Poslije porođaja provela sam mjesec dana u krevetu. Tokom tog vremena svekrva mi je savjetovala šta treba da radim. Nije mi dala da se tuširam, perem zube i perem kosu, a bilo je i dosta toga što nisam smjela da pijem i jedem. Hladna pića i nekuhana hrana bila je zabranjena, posebno hladna voda i voće. Ona mi je savjetovala da što više jedem riblju čorbu i svinjske papke kako bih poboljšala laktaciju. Rekla mi je da mi oči djeluju umorno, te nisam smjela da gledam televiziju i da čitam knjige”, kaže gospođa Zang (32) iz provincije Henan. Bebu i majku u prvim danima posećuje samo najuža porodica, dok ostali mogu da ih posjete tek nakon mjesec dana. Nigerija U Nigeriji bake igraju veliku ulogu u životu tek rođene bebe. Kako objašnjava blogerka Tilej Kreari, prvo kupanje novorođenčeta obavlja upravo baka ili čak obje bake. “Ne mogu da opišem sreću i ponos kada sam vidjela kako moja mama kupa moje sinove u njihovim prvim danima kod kuće. To je divna tradicija koju i ja planiram da nastavim.”
Trinidad i Tobago
U ovoj ostrvskoj zemlji u Karibima običaj je da oni koji prvi put dolaze da vide bebu stave novac u njenu ruku. Takođe, mnogi roditelji ne dozvoljavaju porodici i prijateljima da dolaze u posjetu bebi nakon šest sati poslijepodne, jer “beba može da se razboli od večernje rose”.
Meksiko
U Latinskoj Americi postoje brojne tradicije o novorođenim bebama. Kada se beba rodi, stariji članovi porodice pružaju mladoj mami podršku i daju joj savjete. Taj običaj se naziva “Karantena” (Cuarantena) i podrazumijeva da novopečene mame ne rade apsolutno ništa 40 dana nakon porođaja. Naime, žene iz porodice dolaze u kuću, brinu o domaćinstvu, kuvaju ručak, pa mama na taj način može da povrati snagu i bude spremna da se posveti bebi.
Irska
Bračni parovi u Irskoj čuvaju prvi sprat svadbene tore sve dok ne dobiju dijete. Tada mrvice torte pospu po bebinoj glavi kao simbol dugog i srećnog života.
Bali
Na indonežanskom ostrvu porodice čekaju da beba napuni tri mjeseca kako bi organizovale slavlje. Tradicija kaže da je beba u potpunosti spremna i dovoljno razvijena sa tri mjeseca, pa njena stopala ne bi trebalo da dotaknu zemlju do tada. Smatra se da su bebe u prvim danima života još uvijek povezane sa svojim svetim duhom i tek kada su stare 105 dana spremne su da dodirnu zemlju i upoznaju se sa Majkom Prirodom.
Indijanska plemena
U indijanskim plemenima postoje različiti običaji koji se razlikuju od plemena do plemena. Hopi narod, šošonsko pleme nastanjeno na području rezervata Hopi u sjeveroistočnoj Arizoni, svoje bebe ne izlaže sunčevoj svjetlosti prvih 19 dana. Nakon toga, na ceremoniji imenovanja koja se organizuje u svitanje, bebu kupa baka u mješavini vode i kukuruznog brašna. Tetke takođe učestvuju, donose poklone i predlažu imena za bebu. Baka bira jedno od imena i upoznaje bebu sa suncem koje je već izašlo. Nakon toga organizuje se veliko slavlje.
Indija
U nekim dijelovima Indije, tradicija nalaže da se bebi ne kupuje nova garderoba, već da je ona nasljeđuje od ostalih članova porodice. Na taj način beba dobija pozitivnu energiju svoje porodice i usvaja porodične vrednosti.
Sjeverna Koreja
Majke u Sjevernoj Koreji tri nedjelje od porođaja jedu supu od algi (miyuk gook) koja pomaže pri pročišćavanju krvi nakon porođaja. “To je jedan od najzdravijih i najhranljivijih obroka koji obiluje vitaminima i pomaže mamama da proizvode mlijeko i da se brže oporave od porođaja”, objašnjava Hana Čang iz Sjeverne Koreje. Djeca jedu supu za svaki svoj rođendan kao podsetnik na dan kada su došli na svijet, ali i to kroz šta su njihove majke prošle tokom porođaja.
Novi Zeland

U Maori kulturi trudnoća se smatra zaista posebnim iskustvom. Vjeruje se da mama i beba moraju da miruju i odmaraju tokom cijele trudnoće, jer je beba još u stomaku veoma svjesna svoje okoline i stresa. Zanimljivo je i to da Maori posteljicu, koja nas hrani dok smo još nerođena bića, zovu “whenua”, što je istovremeno i naziv za zemlju. Nakon rođenja oni je spaljuju, čime simbolički jačaju vezu ljudi s majkom zemljom.

yumama