Neobični iskazi ljubavi: FINCI SVOJE ŽENE NOSE KRKAČE, NIJEMCI IM KUPUJU SLATKIŠE U OBLIKU SVINJE, A BRITANCI DRVENE KAŠIKE

Ljubav je sama po sebi čudna, što dokazuju i specifični načini iskazivanja emocija iz različitih zemalja svijeta. Otkrivamo vam 10 neobičnih ljubavnih običaja.

Katanac ljubavi u Francuskoj
Ovaj ritual odigrava se na jednom mostu u Parizu. Parovi donose katance i brave sa svojim urezanim imenima ili inicijalima. Oni se zatim zakače za most, a ključevi se bace u rijeku. Na taj način će njihova ljubav biti vječna.

Simbolična svinja u Njemačkoj
U nekim drugim zemljama muškarc bi vjerovatno dobio šamar od žene ukoliko bi joj poklonio nešto u obliku svinje. To nije slučaj u Njemačkoj, gdje se smatra da ovaj gest donosi sreću, te se daruju čokolade i igračke u obliku simpatične svinje.

Trčanje sa teretom u Finskoj
U julu svake godine u Finskoj se organizuje neobična aktivnost. U pitanju je takmičenje sa trčanjem i drugim preprekama, gdje muževi svo vrijeme nose svoje supruge na leđima. Pobjednik dobija nagradu u vidu piva čija se količina ravna sa kilažom njegove supruge.

Drvene kašike u Velikoj Britaniji
Nekada davno, tačnije 1660. godine, muškarci u Velsu poklanjali su svojim izabranicama drvene kašike. Poenta je bila da ih sami što ljepše izrezbare od jednog komada drveta. Danas se pri prošnji i vjeridbi poklanjaju već unaprijed izrezbarene kašičice.

Lanč paketi u Japanu
Postoji jedan običaj u Japanu, gdje žene svojim muževima prave prelijepo dizajniran ručak, upakovan u tradicionalnu bento kutiju. Često na poslu nastaje ljubomora kada se primijeti da je nečija bento kutija ljepša, jer što bolje izgleda – to je ljubav veća.

14. dan u Južnoj Koreji
Ako mislite da je jedan dan proslave Dana zaljubljenih stresan, zamislite kako je u Južnoj Koreji. Tamo se svaki 14. dan obilježava svakog mjeseca. Postoji poseban dan za singl ljude, poseban za ljubljenje, poseban za grljenje, a 14. april namijenjen je onima koji nisu dobili poklone. Oni se tom prilikom oblače u crninu.

Oslikavanje ruku u Indiji
Mehndi je oslikavanje šaka i dlanova uz pomoć kane, što je česta pojava u Indiji. Onaj koji oslikava dodaje i ime mladoženje na ruke buduće mlade. Ako pri ispiranju ime bude vidljivo, to znači da će brak biti dobar.

Ljubavne poruke u Južnoj Africi
U kulturi Zulu plemena djevojke pokazuju svoju naklonost prema suprotnom polu uz pomoć nečega što se zove ucus. U pitanju su nanizane šarene perle, gdje svaka boja predstavlja neko osjećanje. Na primjer, crvena predstavlja bijes, a žuta požudu. Ponekad muškarci ne mogu da dešifruju ovakve poruke, pa traže pomoć od svojih sestara.

Muško takmičenje ljepote u Nigeru
Republika Niger je zemlja u Zapadnoj Africi, gdje pleme Wodaabe obavlja neobičan ritual. Naime, kako bi zadobili žensko srce muškarci se izlažu nekoj vrsti takmičenja ljepote. Oslikanih lica, oni igraju i pjevaju, pokušavajući tako da impresioniraju suprotni pol, naročito svojim osmjesima.

Kitov zub na Fidžiju
Ukoliko želite da pridobijete naklonost budućeg punca, sve što treba da učinite jeste da mu poklonite ispoliran kitov zub koji se zove tabua. To će ga sigurno ohrabriti da dozvoli vjenčanje. Inače, na Fidžiju kitov zub se daruje kao poklon i u drugim važnim prilikama,