Neobične pojave u tunelima Ravne kod Visokog: Žive li duhovi u tunelima visočkih piramida?!

Aura objavljuje ekskluzivne fotografije iz tunela u kojem su snimljene neobične siluete koje podsjećaju na ljudske likove. Ustupio nam ih je Goran Čakić, koordinator iskopavanja u dolini piramida u Visokom, snimane su od januara 2007. godine do danas. Da li su neobične siluete prirodna pojava ili se ipak radi o neobičnim bićima za koje nauka nema racionalno objašnjenje?!

 Diplomirani inženjer mašinstva, Goran Čakić, koji od samog početka radi na iskopavanju piramida u Visokom, u hodnicima tunela Ravne, udaljenim tri kilometra od centra Visokog, snimio je neobične fotografije na kojima se jasno vide siluete koje asociraju na ljudska bića, životinje ili neke druge neobične predmete…

Siluete na fotografijama Čakić je prvi put primijetio u januaru 2007. godine, a od tada do danas napravio je oko 600 takvih fotografija. Ono što se vidi na njima, teško da se može vidjeti golim okom. Saznajemo da pored Čakića, i naših reportera, samo je nekoliko sretnika uspjelo napraviti po jednu fotografiju sa misterioznim siluetama. Da li se radi o prirodnim fenomenima ili je, ipak, riječ o nekim nadnaravnim bićima, i sam Čakić kaže da će trebati mnogo vremena prije nego se išta dokaže.

“Prve snimke sa neobičnim pojavama napravio je moj prijatelj Haris Zvizdić u sklopu jednog snimanja u ovim tunelima. On je, naime, taj dan ostao sam u mrklom mraku tunela kako bi snimio neke kadrove, a po izlasku iz tunela, blicom fotoaparata, je sebi osvjetljavao put za vani. Napravio je nekoliko slučajnih snimaka.

Međutim, kada je sa razbijenim koljenima i, onako prljav, konačno izašao iz tunela, na aparatu smo primijetili čudne pojave. Svi smo bili šokirani. Neobične siluete su se jasno nazirale na nekoliko posljednjih fotografija. Onda sam se ja vratio u tunel i napravio iste snimke. Malo sam se osjećao nelagodno, ali sam i sljedeći dan nastavio sa istraživanjem. Na oko 600 mojih fotografija se vide neobične siluete koje asociraju na ljudski oblik, oblik delfina, ptice… – objašnjava za “auru” Čakić.

Govori da se ove neobične fotografije mogu napraviti na tri mjesta u tunelima Ravne i to kada nema mnogo turista i kada je u tunelima poprilično mirno.

“Ovdje provodim jako puno vremena ali ovakve stvari mi se ne dašavaju baš svaki dan. Prava je rijetkost da ulovim ovakve prizore. Jer te figure kreću se velikom brzinom. Bez obzira koliko fotografija napravio u jednoj sekundi, siluete je moguće uočiti samo na jednoj od tih fotografija. Poslije je ponovo praznina.

      Misteriozna starica

Za mjesto Visočica (Piramida Sunca) gdje je, inače, smješten kraljevski grad Visoki, Čakić kaže da postoje mnoge legende, no, niti jedna od njih se direktno ne dotiče neobičnih pojava koje je on zabilježio svojim aparatom. Jedna od legendi, koju je nekada davno ispričao starac Dabića, otac čuvenog doktora Ljube Dabića, kaže da, kada su Turci osvojili Bosnu, a i sam grad Visoki, sreli su nepoznatu staricu koja im je doslovno kazala da ako žele vladati ovim prostorima, moraju čuvati ono što se nalazi ispod Visočice i da ne smiju plaho da kopaju po tom mjestu.

Jesu li Turci poslušali staricu ili nisu, to danas niko ne zna, ali je jasno da su oni izgubili vladavinu nad ovim prostorima.

Nije jasno ni to da li se i današnje neobične pojave dešavaju samo greškom fotoaparata u trenutku snimanja, trenutnog ugla snimanja, trenutnog ugla sunčevih zraka… ali je jasno da se neobične pojave dešavaju. I tu nema dileme.

„Fotografije sam poslao na nekoliko stranih adresa, nadam se odgovoru koji će barem donekle rasvijetliti ovu misteriju. Našao sam na internetu da su, u svijetu, na nekoliko mjesta: dvorci, špilje, tuneli… napravljeni slični snimci, ali ni to nikada nije objašnjeno. Na nekoliko mjesta, nauka slične pojave dovodi u vezu sa, takozvanim, orpsovima i plazmama, koji nastaju usljed prašine ili nekih drugih okolnosti. Međutim, ništa od toga nije sto posto dokazano – kaže Čakić.

Dodaje da je siguran da doživljaj čitatelja ovog novinskog teksta možda neće imati onaj intenzitet direktnog učesnika i očevica neobičnih pojava ali je siguran da će kod svakoga izazvati barem malu dozu jeze i pobuditi radoznalost.(aura.ba/A.A)