Neobične kombinacije koje poboljšavaju zdravlje: Da li biste ovo probali?

Jeste li ikada pomišljali na to da pomiješate crno grožđe s lukom kako biste spriječili nastanak krvnih ugrušaka? Ili možda da za bolje raspoloženje kombinirate jabuku i lisnato povrće? Ako niste, ništa čudno.

Kako prenosi The Daily Star, nutricionist Rob Hobson otkrio je kombinacije hrane koje mogu značajno poboljšati zdravlje, ali i koje su zdrave same po sebi.

Primjerice, riblji curry, koji kombinira kurkumu i masnu ribu, može biti snažno protuupalno sredstvo, a kombinacija banane i jogurta može poboljšati zdravlje kostiju i pomoći kod crijevnih bakterija…

Tako crno grožđe u kombinaciji s lukom pomaže u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja, a još neke od neobičnih kombinacija su češnjak i med; koji pomažu kod infekcija gornjih dišnih puteva; te badem i bobičasto voće; koji skupa pomažu spriječiti srčane bolesti. –

Tijelu je za pravilno funkcioniranje potrebna sinergija, a kombiniranje dviju namirnica ponekad može poboljšati njihov utjecaj na organizam – pojašnjava Hobson.

Tako primjerice crni papar i kurkuma bolje djeluju zajedno jer kurkuma ima aktivni sastojak poznat kao kurkumin za koji se smatra da ima protuupalna svojstva no ne apsorbira se lako, za što pomaže crni papar koji sadrži piperin za bolju apsorpciju. Ta dva sastojka zajedno mogu pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima.