Neobična (zakukuljena i zamumuljena) prezimena: DOK SU DANGUBE DANGUBILI, RADOVIĆI RADILI, GOLIĆI GLEDALI KAKO MASLE BRKOVE MASTE

Ma kako i koliko neka prezimena zvučala zakukuljeno ili smiješno (Domuz, Neslan, Harbaš, Bitanga, Holjan, Kabanica, Kupus, Maslo, Pekmez, Golo, Golić), ona i u svom nazivu odslikavaju stvarnost naše prošlosti ali i sadašnjosti

Naš magazin je nedavno pisao o nesvakidašnjim nazivima mjesta u Bosni i Hercegovini. Novinski prilog, potkrijepljen fotografijama naselja “zakukuljenih” naziva, razgalio je čitalačke duše. Da naši preci nisu “nadijevali” čudna imena samo naseljima, kazuju i prezimena porodica. Ma koliko zvučalo čudno ili smiještno, zakukuljeno ili zamumuljeno, i neobična prezimena su uredno “zavedena” u matične knjige.

Možda će ostati tajna ko je sve kumovao takva prezimena, ali je sigurno da i najsmješnija prezimena nose ozbiljne i ugledne porodice iz svijeta umjetnosti, sporta, muzike, prava… Primjera radi, porodica Zaklan je poznata po advokatima, a naš napoznatiji humorista Ismet Horo “zbija šale” i na račun svog prezimena, snimivši DVD “Horo traži koku

Raguz i Zaguz

Nesvakidašnji nazivi sela i prezimena su stalna inspiracija šaljivdžija i šereta. Ma koliko zvučalo smiješno, ali je istinito da je matičar u Hercegovini prilikom vjenčanja, slijedom podataka iz matičnih listova mladenaca, morao upitati mladoženju:

– Mirko Raguz, uzimaš li Miru Zaguz?

Diljem naše domovine, posebno u Hercegovini, možete čuti prezimena: Budalica, Bubalo, Burilo, Bjeloglav, Brašnoglav, Bedevija, Čečerina, Guzina, Grizlo… Nevesinjski humorista Milorad Čokorilo u svojoj knjizi „Može i ovako“, duhovito zapisuje:

– Samo u najjužnijoj regiji srpskog entiteta lako bi se moglo desiti da načelnik općine bude Lažetić, a zamjenici Mutilović i Dangubić, da policijom komanduje Batinić, a javni red kontroliše Remetić, dok narod prilaže žalbe i molbe kod Slijepčevića, da poslove blagajnika obavlja Manjak, a za odbranu i zaštitu bude zadužen Kukavica.

Ovaj humorista predlaže da se na radno mjesto direktora pilane u njegovom kraju imenuje Bukvić, u šumskom sektoru Drvendžija, u upravi puteva Okuka, a da se na mjesto prvog čovjeka lokalnog vodovoda imenuje Suša. Glavni hirurg bi trebao biti Parović uz astistenciju Buconjića. Specijalisti za uho, grlo i nos komotno mogu biti Nosovići, Šmrkići, Gluvovići i Bjelogrlići uz asistenciju Grčića, a očni ljekari Škiljević i Ćorić, ortoped Kostić, a glavni ginekolozi Kuljić i Babić.

Tajna naših predaka

Možda je najviše prezimena čiji je korijen izveden od imena kakve životinje, kao što su: Vuk, Vukoje, Kurjak, Zec, Zečević, Zečić, Zekić, Zeković, Janjić, Jarić, Kozjak, Kozić, Pramenko, Ovčina, Kravić, Junac, Volić, Teletina, Kravljača, Govedarica, Tica, Ćuk, Tuka, Horo, Horoz, Oroz, Kljun, Kukac, Kos, Jarebica, Kokot, Golub, Pelikan, Rogač, Miš (u trebinjskom selu Miš) itd.

Nemalo je zakukuljenih prezimena kao što su: Kukuljac, Kukac, Kuko, Kokotalo, Kljako, ali najviše je onih koja pripadaju „smiješnoj smjesi“ kao šo su: Pištalo, Rikalo, Pjevo, Krečo, Šutalo, Frljak, Žulj, Cvrk, Ranica, Gurda, Danguba, Golo, Grebo, Popara, Tupanjac, Trutina, Toljaga, Divljan, Derikučka, Vreća, Motika, Mutilović, Čutura, Prdavac, Dupić, Kurić, Kokan, Pindžo… Većina prezimena u nazivu otkrivaju tajnu prvobitnog zanimanja naših predaka (Ovčina, Govedarica, Šljivo, Trešnjo, Kruško).

Humorista Ismet Horo: Šala na račun prezimena!
Advokatska kancelarija porodice Zaklan
Lukomir naseljavaju Čomori i Masleše
Najviše neobičnih prezimena u Hercegovini