Neobična turistička atrakcija sa snažnom porukom: BEBA KOJA SPAVA

Ogromna skulptura bebe koja spava nalazi se u pustinji u mjestu Guangdžou, provincija Gansu na sjeverozapadu Kine. Ova nesvakidašnja turistička atrakcija statue “Bebe koja spava” krije zanimljivu priču.

Čvrsto spavajući u pustinji Gobi, džinovska statua bebe u Gansuu na sjeverozapadu Kine, poznata kao “dijete zemlje”, nosi želju da zaštiti svoju majku prirodu, jer su svi ljudi djeca zemlje.

Uspavano dijete, prema marokanskom i širem magrebijskom narodnom vjerovanju, je fetus koji je uspavan crnom ili bijelom magijom i na kraju se može probuditi i roditi nakon normalnog perioda trudnoće.

Ovo uvjerenje, potkrijepljeno konceptom da Božja volja kontroliše sve i da nijedan događaj ne treba smatrati zaista nemogućim, lokalne zajednice koriste za rješavanje povremenih slučajeva trudnoće kod žena sa mužem odsutnim, što je česta situacija u modernoj eri zbog velikog broja muškaraca koji rade kao imigrantska radna snaga u Evropi.

Tradicionalno islamsko zakonodavstvo u Maroku priznalo je ovo uvjerenje, a još uvijek ga daju kao objašnjenje neke razvedene ili razdvojene žene koje očekuju da njihovi bivši muževi priznaju očinstvo djeteta rođenog do dvanaest mjeseci nakon razdvajanja.

Član 154 sadašnjeg madakanskog zakona Mudavana predviđa da se ocem djeteta rođenog godinu dana od razvoda smatra bivš muž majke djeteta.
Skulpturu dugu 15 metara i visoku 9 metara, stvorio je Dong Shubing.Priča o L'Enfant endormi (2005), belgo-marokanskom filmu Iasmine Kassari, izgrađena je oko ove teme.