Neobična ljubavna priča Larise Baltić i Alije Jahića ispričana u zbirci pjesama „Siva zona“: Bosanski Romeo 9 puta je prosio svoju Saru!

Njih dvoje su se upoznali i zavoljeli kao ozbiljni ljudi, nakon preživljenih nesretnih ljubavi i brodoloma. Oboje gaze kroz četrdesete. Zbog svoje beskrajno velike ljubavi postat će savremeni bosanski Romeo i Julija. Ona Larisa, u početku sa njim nije bila spremna čak ni za avanturu. Ali, je nekom čudnom Alijinom magijom njen prkos se istopio, a njihova ljubav postala svevremena. Opjevana i u stihovima. Devet puta je Alija prosio svoju Laru. On ne krije da obožava svoju kraljicu. Nema dana da je ne daruje cvijećem, da joj ne daruje stihove i nježne riječi.

Larisa Sara Baltić, poznato sarajevsko radijsko i TV lice, svojim životom podsjeća na Anu Karenjinu. Omiljena u društvu, najvoljenija je mama na svijetu, u njenom životu je bilo (ne)sretnih ljubavi. I taman kada je mislila da su sve njene ljubavi prošle, da se ugasio plamen, njen život se počinje mijenjati iz korijena.
Sreća sa velikim početnim slovom S.

Krajem prošle godine Sara se pojavila na naslovnici zbirke stihova „Siva zona“ perspektivnog i sve cjenjenijeg pjesnika Alije Jahića. Ona kao inspiracija, on kao pjesnik podarili su knjigu za sve zaljubljene koji žele na jedinstven način iskažu svoja osjećanja. Pričaju nam o sreći sa velikim početnim S, a pri tome bude najljepša osjećanja koja obuzimaju čovjeka dok piše najiskrenije retke dragoj osobi.

Njih dvoje su se upoznali i zavoljeli kao ozbiljni ljudi, nakon preživljenih nesretnih ljubavi i brodoloma. Oboje gaze kroz četrdesete. Zbog svoje beskrajno velike ljubavi postat će savremeni bosanski Romeo i Julija. Ona Larisa, u početku sa njim nije bila spremna čak ni za avanturu. Ali, je nekom čudnom Alijinom magijom njen prkos se istopio, a njihova ljubav postala svevremena. Opjevana i u stihovima. Devet puta je Alija prosio svoju Laru. On ne krije da obožava svoju kraljicu. Nema dana da je ne daruje cvijećem, da joj ne daruje stihove i nježne riječi.

„Zapravo, ja sam šejtanala kod tih prosidbi. Imponovalo mi je, a zapravo sam pristala već nakon prvog poziva da se udam za njega. On je i prvi put bio toliko divan i kreativan, da sam jednostavno poželjela da me prosi što češće. Svaki put je pun fantasticnih iznenađenja, da sam malo jordamila i nisam željela ostati uskraćena za svu tu kreativnost koja izvire iz njega – priča za portal “aura.ba” Larisa.

Dodaje da se Alija pojavio u njenom životu baš u trenucima kada je trebala uz sebe osobu koja će joj biti podrška i snaga.

“Ja vjerujem da sve što se dešava u životu dešava se s razlogom. I Alija se meni dogodio, jer mi je trebao neko da lakše nosim teret svih mojih životnih iskušenja. Sudbina je htjela da se dogodim i ja njemu, jer i on je bio jedna ucvijeljena, ali topla duša.

Nije sreća u novčaniku

Čitajući Alijine stihove o ženi svoga srca, počinjemo pjesnika doživljavati ne samo kao zaljubljenog čovjeka, nego i kao instrument harfu koju je priroda stvorila samo za poeziju, da izrazi beskrajnu ljubav prema svemu što živi na svijetu, da motiviše na ljubav, praštanje, toleranciju… Uz sve to saznajemo da je Larisa kao žena Alijinog srca i rijetke ljepote i duha ponovo se vinula u poslovne vode, gdje je kao radijsko i TV lice plijenila stasom, glasom i intelektom.

Kao samohrana majka u najboljim godinama, ucvijeljena nakon pogibije oca, zahvaljujući Aliji ona diše punim plućima, treperi, cvrkuće, diše punim plućima… U intervjuu za „Auru“ otkriva šta se to desilo da se ponovo počne smješkati s naslovnih strana knjiga i časopisa?

„Stigla sam na naslovnicu „Sive zone“ kao gošća i kao inspiracija mome životnom saputniku Aliji. On kaže da su njegove najljepše pjesme nastale od onog momenta kada smo se nas dvoje sreli i zavoljeli, a ja tome svjedočim. Čak su i čitatelji prepoznali emociju, iskrenost i toplinu, pa je prvi tiraž „Sive zone“ za kratko vrijeme rasprodat. Uveliko pripremamo drugo izdanje.

Dodaje, da joj se „mnogo dopao Alija pjesnik. Njegovu je dušu još bolje osjetila u stihovima i pjesmama koje je posvetio njoj“.
„Naravno, ponosna sam na to! Kojoj ženi ne godi saznanje da je inspiracija pjesniku i da je njegova muza! Ali, da se razumijemo – u „Sivoj zoni“ nisu sve pjesme posvećene meni. Ima stihova koji su nastajali u nekim drugim životnim okolnostima autora.

„Tu su pjesme o životu, bolu, razočarenjima, sreći, radosti ili osjećanjima kojima je život svakog od nas protkan i koja se, rijetko koji muškarac, usudi iznijeti pred mase. Alija je na jedan vrlo jednostavan način pokazao emociju, što je iznimno teško obzirom na današnja vremena otuđenosti među ljudima i posvećenosti materijalnom – kazuje za porrtal “aura.ba” naša sagovornica.

Larisa Sara Baltić je žena i dama koja, kako kaže, u novčaniku nikada nije tražila, niti će tražiti sreću. Njoj je za sreću dovoljan iskren osmijeh, pažnja, ljubav…

“Moj osmijeh i sreća se ne mjeri novcem i materijalizmom, već prisustvom meni dragih ljudi i njihovom srećom i osmijesima, njihovim zdravljem. Sto bi moj Alija rekao s godinama mi diplomiramo život i puno lakše raspoznajemo stvarne vrijednosti i kvalitete života. Upravo taj moj unutrašnji mir i ta mogućnost da puno brže nego ranije raspoznam pravu vrijednost, na neki način pruža mi ohrabrenje i snagu, daju mi podstrek da započnem sa novim projektima.

Gdje je sve Alija prosio Laru!?
Jedna sarajevska radio stanica bira bosanskog Romea i Juliju, a za nagradu daruje putovanje u Veneciju. Divna akcija, jer ja inače navijam za ljubav i silno bi željela da su sve ljubavi kao Alijina i moja, nježne, iskrene, romantične, snažne…
Sa Alijom sam već bila u Veneciji. I tamo me je prosio….
Prosio me je na plaži, u radnji Swarovski, na tanjiru u restoranu na Adi Bojani, na ceduljici prikačenoj za ogromnu korpu cvijeća, na majici, u stihovima, pa u knjizi „Siva zona“.
Svjesna sam da na ovom svijetu nema mnogo takvih muškaraca. Rijetki su i posebni, poput junaka iz bajke…. Moj Alija je moja stvarnost…

Zanimljivo je da je njihova zajednička priča počela znatno prije nastajanja „Sive zone“. Sve se odigralo voljom sudbine…

„Baš tako, sudbina je umiješala svoje sretne prste, spojila naše duše. Prije nekoliko godina smo počeli pisati našu zajedničku priču. Bog uvijek daje ono što je najbolje za čovjeka. I nas dvoje, a i moju kćerku Zaru je nagradio jer je ona dobila divnog i iskrenog prijatelja. U takvom okruženju rodila se „Siva zona“ kao rezultat jedne jake i pozitivne energije. (aura.ba/E.Milić)