Neobična lipa na keju u Bosanskoj Gradišci: LIPA LJUBAVI IMA SRCE ZA SVE NESRETNE I ZALJUBLJENE!

Mladići i djevojke koji slobodno vrijeme upražnjavaju pored lipe vjeruju da komadić papira sa imenom voljene osobe ubačen u veliko srce drveta garantuje rađanje ljubavi

Stara lipa na keju u Bosanskoj Gradišci, u neposrednoj blizini bivše austrougarske vijećnice i muzeja, preživjela je nekoliko država, ali i bila svjedok rađanju na stotine ljubavi. Atraktivna je zbog velike pukotine srcolikog oblika, zbog čega je zovu „Lipa ljubavi“.

Lipa i danas prkosi vremenu i sa velikim srcolikim otovorom skreće poglede i mami uzdahe i mladih i starih.Petra Jungić, službenica Zavičajnog muzeja kaže da svakodnevno dođe do lipe i u njenom hladu napravi pauzu od nekoliko minuta.

  • Najbolje se odmorim pored rijeke Save u hladu ove lipe ljepotice. Pogled mi odmah ide ka srcolikom otvoru, koji asocira na ljubav i to prvu. Otkriću vam tajnu i ja sam se ovdje zaljubila, pa mi je lipa i danas najdraže drvo u cijelom gradu – kaže Petra.

Mladići i djevojke koji slobodno vrijeme upražnjavaju pored lipe vjeruju da komadić papira sa imenom voljene osobe ubačen u veliko srce drveta garantuje rađanje ljubavi.

  • Kad god sam priželjkivao da me neka djevojka pogleda ispod oka i da mi se nasmije, napisao sam svoje i njeno ime na komadić papira i ubacio u srce lipe. I stvarno prvi poljubac sa tom djevojkom uslijedio bi veoma brzo – rekao je Milan, pripravnik u obližnjoj ustanovi.

Komunalci kažu da je lipa zasađena prije više od 50 godina i da odolijeva uspješno zubu vremena. Svojevremeno je bila značajno oštećena zbog udara groma, ali je preživjela i nastavila da mami uzdahe velikim srcolikim otvorom.

Lipa je idealno mjesto za zagrljaje, selfije, a u posljednje vrijeme i za pjesme uz gitaru. Ni grom ni poplave, niti suše ne mogu joj ništa. Ova lipa ljubavi i dalje cvijeta i hladovinom i mirisom mami sve, a ponajviše zaljubljene. U vrijeme mirisnih behara, tokom juna i s početka jula, mamac je i za pčele.

B. Grgić/aura.ba