Neobična Italija: U OVO SELO DUHOVA MOŽETE DOĆI SAMO PJEŠICE!

U zaleđu Italije postoji selo koje je jedno od najljepših u zemlji: Civita di Bagnoregio. Nema ni desetak stanovnika, ali drugi se bore da ga ožive. I zaista postoji nova nada za selo u kome niko ranije nije živio

Selo stoji ustoličeno usred stijene poput krune od kamena – i pružilo bi savršenu kulisu za razne filmove od fantazije do istorije. Mogli ste i da zamislite operski festival ispred časnih zidina. Ali jedino što se već dugo postavlja u Civita di Bagnoregio je: umiranje. Jer mjesto, do kojeg se može doći pješke samo preko mosta dugog 250 metara, jedno je od citta če muoiono, „umirućih gradova“ Italije, iz kojih je sav život odavno isčezao; zbog povučenosti, propadanja, nedostatka perspektive. Ali za Civita di Bagnoregio postoji nova nada.

U Civita di Bagnoregio umiranje je započelo već 1695. godine kada je zemljotres potresao mjesto i, ne najmanje važno, svi je počelo od kada je biskup pokupio svoje stvari i odselio se. Tada se razvio susjedni okrug, Bagnoregio, koji je bio mnogo pristupačniji i manje opasniji od klizišta. Sa sigurne udaljenosti mogli ste uživati u pogledu na stari grad Civita.

Sedamdesetih godina prošlog vijeka umjetnici su otkrili živopisno selo na brdu od sedre i oživjeli napuštene ruševine. Modni dizajneri, filmski režiseri i plemići nastanili su se ovdje – ali nisu se dugo zadržali. Klizišta i visoki troškovi učinili su život na stijeni teškim, skupim i opasnim. Devedesetih je u Civita di Bagnoregio živjelo samo sedam do 15 stanovnika.

Mjesto je već prijetilo smrću – kada se dogodila inicijativa za njegovo spašavanje. Selo bi trebalo da bude na listi Uneska, prema njihovom planu. Brojni lokalni političari i mnogi umjetnici – uključujući Daria Foa i Bernarda Bertoluccija – potpisali su odgovarajuću peticiju. Sad u tom pogledu postoje dobre vijesti: Kako je izvijestio italijanski turistički portal tgtourism.tv , Izvršno vijeće Italijanske nacionalne komisije za Unesco odlučilo je u martu 2021. da će „Kulturni pejzaž Civita di Bagnoregio“ biti slijedeći kandidat za uvrštavanje na Listu svjetske baštine. Prema izvještaju, odluka će biti doneta 2022. godine.

error: Content is protected !!