Nektarine su prave vitaminske bombe – jedite ih svaki dan!

Nektarina je koštuničavo voće koje pripada ružama, baš kao breskva i šljiva.

Stručnjaci iz područja agronomije smatraju da je nektarina zapravo jedna vrsta breskve koja je kroz prirodnu mutaciju izgubila dlačice.

Ovi sočni niskokalorični plodovi mogu se pohvaliti izuzetno velikim brojem nutrijenata. Prepuni su vitamina A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 I folnom kiselinom.

Odličan su izvor kalcija, kalija, magnezija i fosfora.. Nutrijenti koji se nalaze u plodovima nektarine odličan su saveznik u prevenciji i ublažavanju različitih zdravstvenih tegoba.

Visok udio antioksidansa sadržan u nektarinama jača imunitet i povećava obrambenu sposobnost organizma.

Zahvaljujući snažnom imunitetu, tijelo se lakše odupire raznim infekcijama te brže oporavlja od raznih bolesti ili ozljeda.

Zbog visokog nivoa vlakana, nektarina može biti odličan saveznik u održavanju zdravlja probave. Vlakna iz nektarine doprinose dobrom radu crijeva, potiču njihovo pražnjenje i suzbijaju probleme poput gastritisa, konstipacije i čira.

Vlakna čiste i upijaju toksine koji su se nakupili na zidovima crijeva te pomažu u njihovoj eliminaciji iz organizma. Tako pomažu čišćenju crijeva, a time i cijelog organizma od toksina.

Nektarine su niskokalorično voće, savršeno za dijetu. U 100 grama nektarine sadržano je svega 44 kalorije. Svi znamo da dijetalni režim prehrane može narušiti zdravlje ako se organizmu ne osiguraju potrebni nutrijenti.

Upravo zato je ovo voće savršeno za popunjavanje jelovnika – sadrži malo kalorija, a obiluje nutrijentima.