Neke žene nose u svojim torbama po devet kilograma i zato su ih stručnjaci prozvali ‘Pošitis”!

Fizioterapeut Semi Margo izvela je eksperiment sa ženama u dobu između 21 i 55 godina čije su torbe težile od tri, do čak devet kilograma! Teška torba prouzrokuje česte i teške zdravstvene problem!

Brojne studije pokazuju kako je jedna od najčešćih grešaka koje žene rade preteška torba koju nose sa sobom tokom cijelog dana, gotovo svaki dan u nedjelji
Sve smo mi krive kada je u pitanju nošenje preteških torbi, jer je ponekad nemoguće izaći iz kuće bez svega što nam treba.

Trend velikih i teških torbi otišao je toliko daleko da su ga stručnjaci prozvali “Pošitis”, prema najpoznatijoj “nositeljki” preteških torbi, Viktoriji ”Poš Spajs” Bekam.

Šta se zaista događa s tijelom kada nosi preteške torbe?

Nošenje teške torbe može imati ekstremne efekte na tijelo, ali kad kažemo “teška”, o kojoj se težini zapravo radi?

Fizioterapeut Semi Margo izvela je eksperiment sa ženama u dobu između 21 i 55 godina čije su torbe težile od tri, do čak devet kilograma!

To je zaista veliki svakodnevni teret koji je povezan sa bolovima u donjem dijelu leđa. Razlog leži u tome što torbu nosimo na jednoj strani i automatski naprežemo donji dio tijela koji nije naviknut na takav tip tereta.

Učestale glavobolje

Kod nošenja teških torbi, jedna od ”nuspojava” su i bolovi u leđima i vratu, ali i neočekivan bol u glavi. Razlog leži u tome što su mišići ramena i vrata prisiljeni da nose težinu, a njihovo grčenje dovodi do učestalih glavobolja koje ometaju normalno funkcioniranje.

A kako možete biti sigurni u to da je uzrok vaše glavobolje torba?

Jednostavno,ako je teža od četiri kilograma, najvjerojatnije je to aktivacija glavobolja. A nerijetko su bolovi locirani na jednoj strani glave, a to je ona strana na kojoj inače nosite torbu (desno rame – desni dio glave).

Utiče na prirodan način hoda

Još jedan efekat nošenja teških torbi povezan je sa cjelokupnom ravnotežom tijela. Prebacivanje težine na jednu stranu tijela svakako utiče na nas tokom vremena. Jedna od posljedica nošenja torbi na jednom ramenu je da se znatno ometa normalan hod. Dok hodamo prirodno, ruke nam se ”ljuljaju”, a s većom težinom na jednoj strani tijela, ozbiljno utičemo na ravnotežu tijela, jer je poremećen prirodni stav tijela.

Steže mišiće ramena i vrata

Teške torbe mogu uzrokovati grčenje i zatezanje trapeznog mišića na vrhu ramena. Kada se to dogodi, može doći do kočenja gornjeg dijela leđa, a u ozbiljnijim slučajevima vodi i do artritisa. Do ovakvih povreda dolazi i kada nosite torbe na podlaktici, jer time dodatno opterećujete mišiće nadlaktice i ramena.

Kako spriječiti ovakve probleme?

Jedno od najboljih rješenja jeste da nabavite što manju torbicu, jer ste tada prisiljeni da sa sobom nosite samo najosnovnije stvari.

Jedan od trikova jeste i taj da se prije izlaska iz stana pogledate u ogledalo, ako ne možete stajati uspravno i torba vas ”vuče” na jednu stranu – preteška je.

Takođe je jedna od opcija kupovina torbice sa širokim kaišem. Širi kaiš stvara ukupnu širu površinsku kontaktnu površinu, čime se ravnomjernije raspoređuje teret torbe. (Stil)