Neka nova moda: U BiH se organizuju iftari i u objektima gdje se u isto vrijeme služi alkohol

Svjedoci smo da moderno doba donosi nove trendove u svemu, pa čak i kad su u pitanju iftari u mjesecu ramazanu. Skoro da nema više kućnih iftara i porodičnih okupljanja. Ljudi se masovno druže i okupljaju po restoranima. Ili su društva veća, ili su kuće manje…no, sve više uslužnih objekata na svoje menije uvodi i iftare.
Radi ograničenog prostora i želje da se izađe u susret svim gostima, postačima i onima koji to nisu, česte su slike restorana gdje, dok se u jednom dijelu iftari, u drugom se nazdravlja i derneči uz alkohol.
Jednoj takvoj sceni nedavno je svjedočila i tuzlanska pjevačica Merima Džafić o čemu je povela debatu na svom FB profilu.

Za portal aura.ba Merima ističe kako je ipak na ljudima da izaberu šta žele, iftar po propisima ili iftar za slikanje na Facebooku. U vlastitom restoranu poznatom kao svadbeni salon “Ljubavna priča”, Merima njeguje drugačiji pristup za svoje goste.

Svadbeni salon Ljubavna priča u toku mjeseca ramazana se potrudio pripremiti jedinstvenu ponudu iftarskih menija. Jela su pripremljena po tradicionalnim receptima i vjerski dopuštenim namirnicama. Iftare organizujemo za grupe od minimalno 20 do 300 osoba, i ne može se desiti da u drugom dijelu restorana neko konzumira alkohol naprimjer. To je nedopustivo. Za sve postoji vrijeme i mjesto i žao mi je što se na to uveliko zaboravlja – skrenula je Merima pažnju na sve učestaliju praksu koju ne baštini naša tradicija.

Iftarski meni u Meriminom salonu

(aura.ba)