Nedžad Neno Murić ima još jednu ljubav: PJESME NA SLIKARSKOM PLATNU

Čak četiri moje slike kupio je profesor Adnan Ibrahimović, moj veliki prijatelj, vjerovatno u želji da podstakne moj rad – kaže Neno.

Nedžad Neno Murić još je u sedmoj godini života da ga muzika privlači više od bilo čega drugoga. Na sreću svojih mnogobrojnih fanova, dječačke želje pretočio je u stvarnost pa danas slovi za omiljenog i popularnog pjevača. Neno prvi put za „aura.ba“ govori o još jednoj svojoj ljubavi –

Svoj očigledni talent kada je slikarstvo u pitanju, Neno Murić je krio i zatomljavao duboko u sebi radi – nesigurnosti. Kaže, da se još u osnovnoj školi kod njega primjećivao i taj dar, ali ga je potiskivao jer je imao kompleks od školskog druga, koji je slikao bolje od njega.

„U poređenju s njim, moji su se radovi činili neozbiljnim i nedovršenim, pa sam odlučio ako ne mogu biti kao on, onda neću slikati nikako – odlučio je Neno i umjesto kista, prihvatio se mikrofona.

Ipak, potreba za ovakvim vidom izražavanja, ponovo se javila prije nekoliko godina, unoseći nemir u Nenin život.

„Čudno je to objasniti, kad nešto želite, a bojite se započeti s realizacijom, plašite se odbijanja, neuspjeha, greški. Ipak, nadvladao sam te nedoumice i odlučio svoje osjećaje prenijeti na papir. U početku sam krio radove od tuđih očiju. Vraćao bih se, recimo, sa nastupa, umoran i iscrpljen te uzimao kist u ruke i tako se odmarao – priča Neno.

Prve radove slikao je u akvarel tehnici, a onda je počeo primjenjivati i grafitnu olovku i ugljen.

„Sve više mi se sviđalo to što nastaje ispod mojih ruku, dobivao sam sigurnost pa sam skoro stidljivo prijateljima pokazao neke slike. Njihove kritike ohrabrile su me. Čak četiri moje slike kupio je profesor Adnan Ibrahimović, moj veliki prijatelj, vjerovatno u želji da podstakne moj rad – kaže Neno.

Najčešći motivi njegovih radova su pejzaži, a za jednu sliku mu ne treba više od četiri do šest sati vremena.

„Kao da imam šeme u glavi, ne trebaju mi nikakve pripreme ni dani za motivaciju ili ideju. Slikam u stanu, mada u budućnosti namjeravam priskrbiti atelje, i akobogda i izložbu kakvu upriličiti – kaže Neno naglašavajući kako ga slikanje relaksira više od bilo čega drugog.

„Čini me sretnim, zadovoljnim… Savršen je odgovor na sve moje nedoumice, umor, nervozu… – kaže i dodaje kako od slikarskih velikana cijeni mnoge, ali najviše Mersada Berbera, Admira Halilovića, Safeta Zeca…(aura.ba/E.K).