Nedžad Ganija, pčelar i apiterapeut iz Breze pravi meleme, tinkure i preparate za zdrav i dugovječan život: PRIRODNA APOTEKA ZA LIJEČENJE SRCA, ARTRITISA, KOŽE, RAKA, ANOREKSIJE, GOJAZNOSTI, KRVNE SLIKE, NERVOZE….

Ono što Nedžada izdvaja od drugih pčelara jeste što je osnovne pčelinje proizvode, med, vosak i propolis počeo da kombinuje s ljekovitim biljem. I tu mu, ako je suditi po reakcijama onih koji koriste njegove ljekovite preparate – nema ravnog.

 

Nedžad Ganija

O medu bismo mogli danima pričati. I ko zna da li bi ispričali kompletnu priču! To će vam kazati i Nedžad Ganija, 49 – godišnji pčelar i apiterapeut iz Breze, ali ćemo krenuti od onoga što je svakom čovjeku najbitnije – od njegovog zdravstvenog aspekta koji ovu namirnicu svrstava u sam vrh elitnog društva za zaštitu zdravlja.

U pčelarstvu je prisutan desetak godina, a u fitoterapiji od rane mladosti. Za sve je „kriv“ je bjelašnički travar, a i njegova ljubav prema prirodi. Kao momak, kaže, znao je zore dočekati negdje u planini. Volio je buđenje uz cvrkut ptica, prve zrake sunca i jutarnje kapi rose.

Detoksikacija

U tim svojim planinarskim avanturama i pohodima sreo je na Gradini, na Bjelašnici travara, koji će ga uvesti u čarobni svijet ljekovitog bilja.

–           Pažljivo sam ga slušao i bilježio njegove savjete. Sve sam to kasnije provjeravao, te još više usavršavao iščitavajući stručnu literaturu, ali i knjige poznatih domaćih i svjetskih travara – započinje svoju besjedu naš sagovornik.

Danas Nedžad ima prebogatu paletu raznih medno – biljnih melema, tinkura, krema, mješavina… Sve su to ljekoviti i učinkoviti preparati značajni za zdravlje ljudi.

–           Neću i ne mogu da tvrdim da sam nekoga izliječio. To neka kažu ljudi koji mi se javljaju nakon mojih terapija, zahvaljuju se i tvrde da su povratili zdravlje.

Zanimljivo je da je Nedžad, bez obzira na zdravstvene tegobe, svakome prvo preporučuje detoksikaciju organizma. Očišćen organizam od toksina i otrova je preduslov za bilo koju vrstu terapije; nije bitno da li se radi o biljnoj ili farmakološkoj.

–           Nažalost, danas će rijetko koji doktor prije nego što propiše terapiju preporučiti detoksikaciju. A dokazano je da svaka terapija ima duplo bolje učinke nakon detoksikacije organizma

Ja od svakog pacijenta tražim da prvo očisti organizam, pa da se počne liječiti mojim ili farmakološkim terapijama. Preporučujem je i najzdravijim osobama.

Jedan od najboljih vidova detoksikacije je, bez sumnje, post. On najbolje čisti organizam. Nije bitno koje vjere je čovjek, ali ako se pridržava posta od hrane i pića, te na takav način iz sebe izbacuje otrove i toksini, on je na dobrom putu da izliječi svaku svoju tegobu! Ili, da je ublaži!

Ako se ne može ispoštovati post, Ganija preporučuje i biljke „čistače organizma“.  Prije svih to je sremuš, pa i bijeli luk, kojeg kao prirodni antibiotik forsira i zvanična medicina.

–           Nakon toga je čovjek spreman za liječenje, odnosno napravio je podlogu za liječenje biljnom ili farmakološkom terapijom, ili čak kombinivanjem obje terapije.

Na naše pitanje gdje se postižu najbolji rezultati u liječenju travama i medom, dobili smo zanimljiv odgovor da nema bolesti i tegobe kojoj bilje i pčelinji proizvodi ne mogu pomoći. Ali, čovjek treba biti disciplinovan i uporan.

Ako se ne može ispoštovati post, Ganija preporučuje i biljke „čitače organizma“. Prije svih to je sremuš, pa i bijeli luk, kojeg kao prirodni antibiotik forsira i zvanična medicina.

Nedžad u svojoj medno – biljnoj apoteci ima petnaestak preparata za pacijente koji “bahnu”, a već su dobro upućeni u svoje zdravstvene tegobe.

–           Ja svoje recepture dijelim u dvije grupe; prvu za pacijente kojima odmah mogu i preporučiti terapiju, a druga – su pacijenti koji moraju predočiti medicinsku dokumentaciju.  Ne pristupam liječenju bez ljekarskih nalaza, što je i razumljivo. Naprimjer, ne mogu ja nekome ko ima nizak pritisak preporučiti sremuš, niti šumski med dijabetičaru.

Nedžad u svojoj medno – biljnoj apoteci ima petnaestak preparata za pacijente koji “bahnu”, a već su dobro upućeni u svoje zdravstvene tegobe.

Naš sagovornik naglašava da svaki ozbiljan fitoterapeut ili apiterapeut mora dobro poznavatii i medicinu. Samo takvi mogu biti uspješni u liječenju prirodnim metodama.

–           Ja često konsultujem ljekare koji uvažavaju moj način rada i alternativnu medicinu, a ima ih jako puno. Cijene oni to što ja radim, nisu radikalni prema prirodnoj medicini – zaključuje Nedžad Ganija.

Supruga Hasana Alajbegovića i ja smo najbolji svjedoci ljekovitosti meda i bilja

Kada počne pričati o preuzadovoljnim pacijentima i ljudima kojima su njegovi savjeti i medno biljni preparati povratili zdravlje ili ublažile tegobe, Nedžadu se svaki put ozari lice. Očito, njega sve ovo što radi čini sretnim.

Posebno me oduševilo svjedočenje i zahvalnost presretnog oca. Naime, njegova supruga je nakon poroda izgubila željezo, imala je lošu krvnu sliku. A valjalo je dijete dojiti. Pripremio sam im med i neke dodatke. Za petnaestak dana nalazi su bili znatno uredniji, a supruga je uspjela čak i sačuvati mlijeko. Nije ništa drugo koristila osim mojih preparata – ispričao nam je, a onda nastavio:

–           Ja sam najbolji dokaz o efikasnosti liječenje prirodnim putem. Imao sam problema sa glavoboljama. Godinama mi farmakološki lijekovi nisu pomagali. Tada sam odlučio da svoje glavobolje liječim biljem i medom. I uspio sam. Duže od pet godina ja ne znam šta je glavbobolja. I moji doktori su priznali da sam uzroke glavobolje uklonio uz pomoć prirode i košnica.

Ili, primjer supruge čuvenog našeg pčelara Hasana Smailbegovića. Njoj su prije pet – šest godina dijagnosticirali karcinom dojke. Uz pomoć prerparata meno – biljnih koje prave ona i Hasan, taj karcinom drže pod kontrolom. KOntakt telefon Nedžada Ganije je: 060 3219157

Propolis sa sirćetom

Nedžad ni u jedan svoj preparat ne dodaje alkohol. Tamo, gdje ga stari travari preporučuju, on je pronašao zamjenu u prirodi.

–           Tinkure radim s vodom ili sirćetom. Ove godine sam i propolis počeo miješati sa domaćim sirćetom. Puno je efikasniji od onog sa vodom – objašnjava Ganija.

Med i đumbir čuvaju imunitet

Za očuvanje imunog sistema naš sagovornik preporučuje kombinaciju meda i đumbira, dok se kombinacija meda i cimeta takođe može koristiti u iste svrhe, za očuvanje imuniteta ali i za snižavanje holesterola i mršavljenje.

Med se može kombinovati i sa čuvarkućom, susamom i livadskim biljem.

Mješavina meda i cimeta

Naročito je fikasna mješavina meda i cimeta!Med sadrži mnogo vitamina i minerala i zato je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Ima antibakterijska i antigljivična svojstva, što ga čini odličnim antiseptikom. Kada se med pomiješa sa cimetom dobijamo veću efikasnost. Cimet je veom zdrav, ubrzava proces mršavljenja, poboljšava spavanje i smanjuje nivo šećera i holesterola u krvi.

Široka je primjena ove kombinacije, a najbolja stvar je što nije skupa i lahko je dostupna. Ovo su neka oboljenja koja se uspješno mogu liječiti sa ovim lijekom.

Infekcija žučne kese

U ovom slučaju pomiješajte 2 kašike cimeta sa jednom kašikom meda u čaši tople vode. Pijte nekoliko dana.

 Holesterol

Ova kombinacija smanjuje nivo holesterola za 10% u samo2 sata. Pomiješajte 3 kašike cimeta i 2 kašike meda u šolju čaja i redovno pijte.

 Bolesti srca

Napravite pastu od meda i cimeta, a možete je namazati i na crni hljeb.Odlično je kao prevencija srčanog i moždanog udara.

Artritis

U čašu vode pomiješajte kašiku cimeta i dvije kašike meda. Pijte ujutru i naveče zbog liječenja hroničnog atritiisa, a ako konzumirate redovno moći ćete spriječiti rak.

 Imuni sistem

Konzumacija meda i cimeta jača naš odbrambeni sistem i štiti tijelo od bakterija i virusa.

Prehlada i gripa

U slučaju kašlja i začepljenosti nosa, uzmite kašiku meda sa ¼ kašičice cimeta i koristite tri dana.

(E. Milić/aura.ba)