Nedostatak vitamina D u organizmu: NISU DOVOLJNI SAMO NUTRIJENTI, NEGO I JOGURT, I SUNCE!

Vitamin D veoma je važan za imunitet, ali ozbiljan nedostatak ovog vitamina može da dovede do ozbiljnih i bolnih deformacija kostiju kod djece i odraslih.

Manjak može da se poveže sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom tipa 2, nekim tipovima raka, ali i težom kliničkom slikom kod oboljelih od kovida. Jedna od njegovih najvažnijih funkcija je resorpcija kalcijuma koji unosimo hranom, da bi tijelo pravilno iskoristilo kalcijum, neophodno je da imamo i vitamin K. On se nalazi u dva oblika, K1 (filokinon) i K2 (menakinon). Njih možemo dobiti u obliku suplementa, ali se nalaze i u hrani.

K2 naći ćete u zelenom lisnatom povrću, kao i određenim biljnim uljima, dok se K2 nalazi u mliječnim proizvodima, fermentisanoj hrani… Ako u tijelu nemamo dovoljno vitamina K2, ono neće moći da apsorbuje kalcijum koji će se potom taložiti u mekim tkivima, i može dovesti do opasne kalcifikacije zglobova i organa.

Od deficita vitamina D pati između 30 i 50 odsto populacije u svijetu, rekla je ranije dr Marina Nikolić Đurović, endokrinolog.

“Studije i to brojne su pokazale da je važan za respiratorni trakt i sprječavanje infekcija tog sistema, pokazano je da je i infekcija koronom rjeđa kod osoba koje imaju normalan nivo. Sunčanje nije dovoljno da bi se sintetisala dovoljna količina, apsolutno nije dovoljno 15 minuta prepodne i još 15 popodne. U ljetnjim mjesecima se isto uzima suplement, u nešto manjoj dozi, ako pacijent ima normalnu vrijednost. Ko ide na more i stavlja kremu sa zaštitnim faktorom većim od 15, biće mu onemogućena sinteza vitamina iz kože. Osamdeset posto ukupne koncentracije je iz kože”, rekla je ona.

Pored uticaja na imunitet, vitamin D3 izuzetno je značajan i za izgradnju koštanog sistema. Niske vrijednosti mogu dovesti do bola u kostima i zglobovima, kao i slabosti u mišićima, a kod ljudi starijih od 50 godina čak povećava rizik od pada i preloma.