Neće grom u koprivu ili NEĆE BOLEST AKO SE U ISHRANI KORISTI KOPRIVA

Za vrijeme epidemija i nestašoce hrane savjetuje se jaka i zdrava ishrana. A od koprive nema zdravije biljke. Ovo su neki od recepata za ukusna i zdrava jela od koprive:

Na žalost, u modernom društvu čovjek je skoro zaboravio na korpivu ili žaru, koja ima brojna ljekovita i hranjiva svojstva. U današnjim vremenima pandemija i nestašice hrane, čini se da je pravi trenutak, da prigrlimo ono što nam daje priroda. Između ostalih, priroda nam nudi i koprivu, koju jedino ne treba brati pored saobraćajnica.
Kopriva služi kao preventivno sredstvo i hrana još iz doba starih Rimljana, koji su je, sasvim opravdano, neobično cijenili. Ovo su sve dobrobiti koprive:

Jača zube i kosti, odlična je za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama. Obezbjeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani. Bogata je magnezijumom pa sprječava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode.

Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.

Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što vam treba! Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.

Kopriva je također blagotvorna kod virusnih i bakterijskih infekcija. Zato ne treba čekati da dođe bolest. Mnoge bolesti, pa i gripe i prehlade, mogle bi biti spriječene ako ponovo počnemu cijeniti koprivu.

Ovo su neki od recepata za ukusna i zdrava jela od koprive:

Doručak od koprive
20-ak vrhova mlade koprive (može i više, ako imate); 1 glavica crnog luka, 1 kašika maslaa, 5 komada jaja, malo mlijeka, malo kajmaka.

Priprema: Koprive obarite u vreloj vodi (najviše 5 min da ključaju u vodi). U tiganju na maslacu propržite crni luk sitno isjeckan, pa mu dodajte obarene koprive. Sve dinstajte najviše 5 minuta pa prelijte umućenim jajima u koja ste dodali malo mlijeka i malo kajmaka. Sve posolite i poslužite za doručak.

Proja sa koprivom

Potrebno je: 3 jaja, 100 g pavlake, 1 kašika kajmaka, 1 kašika masti ili maslaca, 500 grama mlade koprive, 100 sitnog sira, malo jogurta, 100 grama bijelog brašna, 1 prašak za pecivo, malo soli i 400 g projinog brašna.
Stari recepti za jela od koprive:

Priprema: Koprivu obariti pa u obarenu i procijeđenu koprivu dodati jaja, sir, pavlaku, kajmak, maslac, jogurt i umutiti. Dodati so i brašno, prašak za pecivo i projino brašno. Sve sjediniti i peći u rerni na 220 stepeni oko pola sata.

OMLET OD KOPRIVE

POTREBNI SASTOJCI: 4 jaja, ½ koprive, 1 šolja ulja, ½ kašike brašna, prtstohvat sode, sol.

NAČIN PRIPREME; Kopriva se očisti, opere i isiječe, nakon čega se dinsta dok ne omekša. Jaja se umute i zajedno sa solju, brašnom i sodom se dodaju u koprivu.
Smjesa se miješa dobro i sipa u vrući maslac.

Recept za supu od koprive
Sastojci za četiri osobe:- 300 grama koprive, 5 krompira srednje veličine, nekoliko kapljica maslinovog ulja, so, biber
Postupak: Krompire narežite na četvrtine i stavite kuhati. Pred kraj kuhanja dodajte koprivu koju samo pofurite.
3. Dodajte maslinovo ulje i dobro usitnite štapnim mikserom.Začinite po želji.
Savjet: Po želji poslužite prepečeni hljeb, a po želji maslinovo ulje možete zamijeniti vrhnjem.

SOK OD KOPRIVE
Najbolje je upotrijebiti sok iscijeđen iz svježe biljke. Evo kako se to radi: prikupiti otprilike kilogram mladih listova, staviti ih u hladnu, nešto zasoljenu vodu da odstoje 2-3 sata. Vodu zatim odliti i sol izaprati kroz nekoliko voda. Pustiti da dobro otkaplje, pa samljeti kroz mašinu za meso. Zatim iz samljevene koprive iscijediti sok, najbolje u sokovniku. Upotrebljava se 100 do 150 mililitara, 2 puta dnevno.

SIRUP OD KOPRIVE
Pravi se na sljedeći način: 250 mililitara soka i 250 grama šećera lagano ukuhavati dok se ne dobije konzistencija sirupa. Uzima se 30 do 60 grama dnevno.

KOPRIVA KAO DODATAK JELU
Mlade listove koprive prokuhati u toku od dvije do tri minute, a vodu u kojoj je kopriva kuhana, odasuti. Koprivu ostaviti da malo otkaplje pa najveći dio upotrijebiti za pripravljanje dodatka jelu, koji se sprema na potpuno isti način kao i špinat. Ostatak staviti u salatu ili u supu pri kraju kuhanja, što će sigurno poboljšati kvalitet, a stvara se i određeni vizuelni efekat

Salata od žare ili koprive
Skuhati ½ kg. krompira, oljuštiti i sjeći na ploške. Ovome dodati 185 grama pomiješane koprive, maslačka i dragušca u jednakim količinama. Isjeći 2 glavice luka na fine koturove i dodati salati. Posoli se, doda ulje i sirće, i sve dobro izmiješa.

MED OD KOPRIVE
Sastojci: 1 kg kopriva, 2 limuna, 2 jabuke, 50 dkg šećera I 2 kom sredstva za želiranje
Priprema: Vrhove kopriva kratko prokuhajte s jabukama. Zatim propasirajte.
Izvažite propasiranu masu i dodajte pola mase šećera i pola vode u koju stavite limun sok i koricu. Zatim dodajte “želin” koliko treba po gramaži i završite po uputama.
Vruće ulijte u vruće tegle (staklenke).

Komentari

komentara

error: Content is protected !!