Ne znate šta napraviti za ručak? Punjene tikvice su uvijek dobar izbor!

Ukoliko nemate ideju šta da pripremite danas za ručak, probajte sa zapečenim punjenim tikvicama i bićete oduševljeni harmonijom ukusa.

Sastojci

3 tikvice
400 g goveđeg mljevenog mesa
Jedan mladi luk
malo soli
ulje za prženje i podmazivanje tepsije
šest kašika zamrznutog kukurza
jedna mala šolja pavlake
150 g sira trapista
Priprema

Tikvice oprati i ne guliti koru sa njih. Isjeći ih na dva dijela tako da dobijemo ukupno 6 polovina. Izdubiti im sredinu i sačuvati je. Posoliti tikvice.Tepsiju premazati uljem i poređati tikvice u nju. Peći posebno tikvice bez fila u rerni zagrijannoj na 200 stepeni oko 25 minuta.

Zatim pripremiti fil. U malo ulja propržiti mljeveno meso i dodati isjeckani mladi luk. Dodati polako u to zatim 6 kašika kukuruzovog zrna i ostatak tih tikvica što ste izdubili.

Sipati u to kiselu pavlaku i ostaviti da prokuva malo. Izvaditi tikvice iz rerne i filovati ih sa tom smjesom. Dodati na taj fil još i izrendan sir trapist.

Staviti tako filovane tikvice u rernu zagrijanu na 200 stepeni da se opet peku još oko 20 minuta. Punjene tikvice servirati tople.

Komentari

komentara