Ne zanemarujte higijenu pupka i spriječite opasne infekcije

Da li vam se ikada desilo da na trenutak osjetite neprijatan miris za koji niste sigurni odakle dolazi? Žao nam je što moramo da vam kažemo, ali moguće je da je dolazio upravo iz vašeg pupka. Jer, mnogi ne posvećuju dovoljno pažnje ovom dijelu tijela, a trebalo bi.

 

Bakterije od znoja, mrtvih ćelija kože ili prljavštine mogu da se sakupe u pupku i uzrokuju ne samo neprijatan miris, već i infekciju.

Ukoliko ne vodite računa o higijeni ovog dijela tijela, moguće je da se jave crvenilo, svrab i oticanje, koji se u nekim slučajevima čak moraju liječiti antibioticima.

Najbolji način da sve to izbjegnete je da redovno, odnosno svakodnevno perete pupak i da se pobrinete da se voda ne zadrži unutra.

Kandida, gljivica koja se često javlja ispod pazuha, na testisima ili u pupku, dovodi do crvenila na koži. Ukoliko se ne tretira, može da se razvije u nešto ozbiljnije i tada se javljaju plikovi, ispunjeni tečnošću ili gnojem. U inficiranom pupku mogu da se pojave čak i ciste ispunjene gnojem.

Stručnjaci upozoravaju da su većem riziku izloženi oni koji imaju pirsing na pupku, kao i gojazni, jer je njima teže da očiste ovaj dio tijela.