Ne pamtite imena? Evo šta će vam pomoći!

Sposobnost pamćenja imena velika je prednost u poslovnom i društvenom životu, pomoći će vam da brže dobijete posao i da brzo uspostavite dobre odnose s kolegama na poslu. Ako zaboravljate imena svojih saradnika, podčinjenih, pa čak i šefova, isprobajte ove vježbe da ih zapamtite:

 

  1. Slušajte

Mnogi uopće ne „registruju“ tuđe ime za vrijeme upoznavanja, jer smo u to vrijeme previše koncentrisani sami na sebe. Dakle, prvi je korak u pamćenju imena da dobro slušate.

  1. Potvrdite

Ako se sagovornik sam nije predstavio, upitajte ga kako želi da ga zovete. Takođe, na sastanku ili seminaru ime nekog čovjeka može biti krivo napisano ili vas je s njim upoznala treća osoba koja vašeg sagovornika ne poznaje dobro. Stoga pitajte sagovornika kako da ga oslovljavate – njemu će biti draže, a vama će se ime urezati u pamćenje.

  1. Zamislite ime zapisano na čelu sagovornika

Američki predsjednik Franklin Roosevelt zadivio je svoje zaposlenike jer je pamtio imena gotovo svih ljudi koje je upoznao. Koja je bila njegova tajna? Zamislio bi da je sagovorniku preko čela napisano ime. Ova tehnika posebno je snažna zamislite li ime napisano vašom najdražom bojom.

  1. Zamislite da sami pišete ime

Liječnici i stručnjaci za jezik tvrde da će tehnika iz trećeg pravila biti djelotvornija zamislite li da sami zapisujete ime.

  1. Asocijacija

Povežite ime s nekom poznatom slikom ili osobom. Zove li se neka žena Josipa, zamislite je kao Josipu Lisac u crvenom odjelu i neobičnom šeširiću. Zove li se muškarac Dražen, zamislite ga s košarkaškom loptom.

  1. Često izgovarajte ime

Pokušajte tri ili četiri puta tokom razgovora izgovoriti ime sagovornika. Izgovorite ga kada se prvi puta upoznate, kada postavljate pitanja i na odlasku (primjerice, „Marko, bilo mi je drago s vama popričati. Mogli bismo se ponovo naći.“)

  1. Sačuvajte ime

Najbolji trgovci uvijek zapišu nekoliko informacija o osobama koje upoznaju. Osim imena i adrese važno je zapisati gdje i kada ste upoznali tu osobu. Povremeno pregledajte te bilješke, naročito prije sastanka na kojem biste mogli ponovo vidjeti neke znance.

(aura.ba)