Ne palite klimu čim sjednete u auto jer biste se mogli otrovati!

Kada sjednemo u automobil i upalimo motor, često, ne razmišljajući uključujemo klimu, i krećemo ka svojim obavezama. Radeći tako, ne samo da izlažemo riziku svoje zdravlje, nego i zdravlje svojih bližnjih.

Stvar je u tome, da ostavljajući auto napolju, uvijek zatvaramo prozore. Ali, i kada auto ostavljamo u hladovini, za jedan dan u njemu može da se nakupi 400-800 mg benzola.

Ako ste parkirali auto na suncu, na temperaturi višoj od 16 stepeni, nivo benzola dostiže 2000-4000 mg, što je 40 puta više od dozvoljenog nivoa. Sjedajući u automobil, u kojem su prozori bili zatvoreni, ljudi počinju udisati benzol, ne znajući da ovaj toksin utiče na bubrege, jetru i koštano tkivo. Osim toga, on se iz organizma vrlo sporo i loše eliminiše.

U priručniku za korišćenje automobila, navodi se da prije uključivanja klima uređaja treba otvoriti prozore na nekoliko minuta, ali razlog nije objašnjen, samo postoji nagovještaj da je to dobra performansa automobila.

Rezultati istraživanja pokazuju da, prije nego što počne da hladi vazduh, klima uređaj izbacuje sav zagrijan vazduh napolje, a sa njim – benzol, toksin koji izaziva rak.

Zato, sjedajući u auto, čak, i ako ne osjećate miris zagrijane plastike, otvorite prozore na nekoliko minuta, a zatim uključite klimu. Ne zatvarajte prozore još nekoliko minuta. Prihvatite naviku otvaranja prozora dok ste u automobilu da se organizam ne zasićuje toksinima, jer posljedice mogu biti veoma tragične.

Klima uređaji nisu jedina stvar koja nam može pomoći u preživljavanju paklenih vrućina.

Možete se rashladiti i bez toga. Sve što trebate jeste spustiti prozor na strani vozača i potom zatvoriti i onda otvoriti vrata na strani suvozača i potom zatvoriti pa ponoviti par puta.

Temperatura u autu će se spustiti i do 10 stepeni! Trik su isprobali mnogi i izjavili su kako su se jako oduševili.