Ne ostavljajte bočicu s vodom u autu – može izazvati požar (VIDEO)

Baterijski tehničar Dioni Amuchastegui sjedio je u autu i jeo ručak. Odjednom je osjetio miris dima. Sjedalo na kojemu je stajala bočica zapalilo se.

Većina ljudi sa sobom će ljeti nositi bočicu vode i pri izlasku iz auta, ostaviti je tamo. No to može itekako biti opasno. Iako se to na prvu čini nelogičnim jer je voda u bočici, stvar je u okruglom dizajnu, piše Reader's Digest. Bočica s vodom je poput povećavajućeg stakla, a voda u njoj sadrži svjetlost i toplotu zagrijanu do određene tačke. Tačka na sjedištu na koju su zrake sunca fokusirane može se užariti do tačke paljenja, dovoljno da materijal sjedišta počne goriti. Baterijskom tehničaru Dioniu Amuchasteguiu upravo se to dogodilo. Snimio je i filmić pokazujući kako. S

jedio je u parkiranom autu i jeo ručak. Odjednom je primijetio dim. Kad se zagledao shvatio je da se tačno ispod bočice vode počeo razvijati plamen. – Bilo je dovoljno vruće da progori sjedalo – ispričao je. Nije mogao vjerovati da se to dogodilo pa je to napravio još jednom. Sjedalo mu je progorilo na dva mjesta. No sva sreća, prvi put je to primijetio prije nego je nastala ikakva ozbiljnija šteta. Iako bočice vode uopće ne bi trebalo ponovo puniti vodom zbog otpuštanja hemikalija iz plastike u vodu, ako ih već morate ostaviti u autu, onda je najbolje staviti ih ispod sjedala, gdje su daleko od sunca.

Pogledajte i video: