Ne možete se zasititi fast fooda? Evo zašto!

Kad vas neko pita jeste li za komad pizze, vi ćete bez obzira na to jeste li jeli odgovoriti potvrdno. Priznat ćete i to da vam hambić i pomfrit uvijek dobro sjednu bez obzira na to jeste li gladni. A tek kad krenemo uživati u masnom hamburgeru, imamo osjećaj da bi mogli pojesti još njih 10-ak bez problema, čak i ako nam treba da nam malo ‘stane’ u želucu. Jeste li se ikad pitali zašto nam nikad nije dosta fast fooda?


Odgovor se krije u fruktoznom umjetnom šećeru koji ima golemu primjenu u fast food industriji. Umjesto da šalje mozgu signal da smo siti, radi upravo suprotno – ne uklanja osjećaj gladi pa istu hranu bez obzira koliko je pojeli možemo jesti ponovo. Da stvar bude gora, stavljaju ga i u pića koja idu uz junk food.

Nadalje, ta zla umjetna fruktoza odlazi prema jetri te umjesto da se pretvara u glukozu kojom se tijelo koristi kako bi dobilo energiju, ona uzrokuje stvaranje masnih kiselina, a ‘zbunjuje’ i hormon leptin koji bi trebao smanjivati glad, a poticati sitost. Krajnji rezultat svega je da bez obzira na to koliko fast fooda jedemo, samo smo još gladniji, a tromiji.