Ne izlažite se niskim temperaturama

Treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje

 

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozeblina, promrzlina, smrzotina i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), upozoravaju stručnjaci.

Topla odjeća

Kako biste se zaštitili, važno je da se pridržavate sljedećih preporuka.

Prema riječima stručnjaka, pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, osim ako to nije prijeko potrebno. Također, odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu. Vanjski dio odjeće treba biti nepropustan za vjetar i vlagu.

Stručnjaci napominju da glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka, a izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.

Mogućnost lomova

Osobama koje boluju od hroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sistema, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu budite oprezni radi klizavih pločnika i trotoara te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju. Također, kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
Zagrijani prostor

Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.

U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru toplote.