Ne ignorišite ove znakove koji upozoravaju da ćete psihički “puknuti”!

Sigurni smo kako ste upoznati s pojmom pregorijevanja.

Kako ovaj pojam definira Psychology Today, radi se o “stanju hroničnog stresa, koji dovodi do fizičke i emocionalne iscrpljenosti, cinizma te otuđivanja, kao i osjećaja nedjelotvornosti te nemogućnosti ostvarivanja ciljeva”.

Da, prilično loš osjećaj, koji niko ne želi osjećati, no u ovo ludo vrijeme, kao da nemamo previše izbora po tom pitanju.

Očiti simptomi takvih osjećaja, među ostalim, uključuju hronični umor, gubitak motivacije i negativnost te živčanost i razdražljivost.

No, postoje mali, skriveni znakovi, koji bi vam mogli zapravo jasno govoriti da ste na dobro putu da puknete, na koje možda uopće ne obraćate pažnju, a trebali biste.

1. Razmišljate o tome da odustanete od svega te pobjegnete negdje daleko.

2. Počeli ste zaboravljati na stvari.

3. Nikada se niste baš toliko veselili petku, odmoru i slobodi.

4. Počeli ste praviti greške, koje vam se u normalnim okolnostima baš nikada ne bi dogodile.

5. Vaše kolege su počele paziti kako vam se obraćaju te se njihov odnos prema vama općenito promijenio. Obratite pozornost te prepoznajte negativnu vibru, koju vam šalju, a da toga niti niste svjesni.

6. Stalno imate taj loš osjećaj u trbuhu i nikako ga se ne možete riješiti.

7. U slobodno vrijeme ne želite pričati o svom poslu, iako ste prije znali pretresati poslovne teme s dragim ljudima.

8. Svoje privatno vrijeme više ne planirate provoditi s drugima, već potpuno sami.

9. Prestali se voditi računa o svom zdravlju: počeli ste ponovno pušiti i piti ili to radite više nego inače, ispisali ste se iz teretane, počeli ste jesti junk food…

10. Imate lude snove, a često se znate buditi tokom noći te vam je poznat baš svaki detalj tog sna. Da, to se događa kada ste pod velikim stresom. Poduzmite nešto!