Ne ignorišite, nije bezazleno: ZAŠTO NAM ZUJI U UŠIMA?

Zujanje u ušima je veoma neprijatno i prilično često, pa se čak smatra da je svaka peta osoba makar jednom osjetila bespomoćnost i frustraciju zbog zvuka u ušima. U današnje vrijeme, kada smo jakim zvucima izloženiji više nego ranije, i zujanje pogađa sve više ljudi.

Šum (lat. Tinnitus) javlja se kod 10-15 odsto osoba, a češći je kod starijih osoba, kod kojih se javlja s učestalošću i do 25 odsto. Razlikujemo subjektivni i objektivni tinitus.

Stres, napetost itd. istovremeno pojačavaju tinitus odnosno osjećaj šuma. Najčešće govorimo o simptomu, a ne o bolesti, jer se rijetko ustanovi tačan uzrok. U svakom slučaju, kada se javi, treba se javiti doktoru i u dogovoru s njim otorinolaringologu, neurologu, kardiologu itd.

Zujanje u ušima može da bude posljedica pojačane nervne napetosti, odnosno anksioznosti, dok se pulsirajuće zujanje javlja kod povišenog intrakranijalnog pritiska, kod nekih arterio-venskih malformacija, pojedinih vaskularnih tumora.

Takođe, ovaj problem može da bude posljedica ozbiljnih oboljenja kao što su akustički tumor, bezazleni tumor na slušnom nervu, otoskleroza, okoštavanja uha, glomus tumor, vaskularni tumor, benigna intrakranijalna hipertenzija, povišen pritisak tečnosti u glavi, Menierova bolest, oboljenje unutrašnjeg uha…

U slučaju zujanja u ušima neophodno je što prije otići na pregled kod otorinolaringologa, jer se zujanje koje se skoro pojavilo može terapijom otkloniti, za razliku od onog koje traje godinama.