Ne daj Bože da vam žohar uđe u uho: 9 dana su se ljekari mučili da ga izvuku vani!

Žohari traže hranu svuda. Vosak koji proizvode naše uši može im lako biti privlačan

Dok je spavala, Katie Holley (29) s Floride je u uho ušao žohar. Otkrila ga je ujutro, kada je napipala njegove noge kako vire iz njenog uha. Njen muž je pincetom pokušao izvaditi bubu, ali je uspio izvući samo dva kraka.

Nakon toga Katie je otišla u hitnu, jer je buba nastavljala ulaziti dublje u njeno uho, jako je sve to iritiralo, udaralo joj u mozak.

U hitnoj su ljekari uklonili bubu, ali je i devet dana kasnije Katie nastavila osjećati bol i gubila sluh u tom uhu. Prilikom nove ljekarske intervencije doktor joj je odstranio još šest komadića dijelova tijela insekta. Potom joj je otorinolaringolog uklonio i glavu žohara, gornji torzo, preostale udove i antene.
“Rekao mi je da je najmanje jednom mjesečno iz ušiju pacijenata vadi bube, a da sam tog dana ja bila druga kojoj je to uradio – rekla je Katie.

Smatra se da žohari ulaze u ljudske uši u potrazi za hranom. Ljekari su Katie u uho dali anesteziju, koja je probudila insekta.

“Osjećaj bube smještene u vrlo osjetljivom dijelu vašeg tijela nije ni malo prijatan – rekla je Katie.
Profesor Coby Schal s Državnog sveučilišta u Sjevernoj Karolini, koji proučava insekte rekao je za National Geographic da nije neuobičajeno da se u čovjekovom uhu nađe žohar.

“Oni traže hranu svuda. Vosak koji proizvode naše uši može im lako biti privlačan – rekao je Schal.
Neel Raithatha, doktor koji vodi The Hear Clinic, kliniku za probleme sluha u Oadbyu u Leicestershireu. On je prošlog mjeseca iz uha svog pacijenta je izvadio komad olovke koji je u uhu bio godinama. Olovka je bila u potpunosti prekrivena ušnim voskom, a u uho je dospjela tako što je pacijentu, koji iz navike uho češe olovkom, komadić olovke otpao i zaglavio se.