Ne bacajte koštice iz lubenice: KAKO NAPRAVITI LJEKOVITI ČAJ (RECEPT)

Postoje ljudi koji kada jedu lubenicu redovno izbacuju koštice. Ipak, istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja, jer sadrže toliko minerala koji su zaduženi za različita stanja organizma.

Sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utiču na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost. One sadrže kalijum koji reguliše količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otoke zglobova i stopala.

Koštice sadrže vitamin e, koji utiče na zdravlje kože, a sprječava fleke i pjegice. Takođe, pune su antioksidansa, čime usporavaju proces starenja kože.

Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u košticama, poput gvožđa, ojačaćemo imunitet i bićemo zdraviji. Sadrže i triptofan, koji učestvuje u proizvodnji serotonina, zaduženog za regulaciju stresa i depresije. Koštice su bogate magnezijumom i cinkom, koji su bitni u funkcionisanju cijelog organizma.

Ukoliko ne volite da jedete crne sjemenke iz ovog voće, napravite onda od njih čaj ili napitak, i uživajte u blagodetima koje posjeduju. Recept za čaj je vrlo jednostavan – prokuhajte četiri kašičice zdrobljenih semenki 15-ak minuta u dva litra ključale vode.

Za napitak od lubenice, zdrobljene sjemenke i kriške lubenice stavite u blender, i začinite s nekoliko listića svježe nane. Ovaj napitak može da se konzumira kao hladan, ali i kao topao.

 

error: Content is protected !!