Ne bacajte koru ananasa – puna je protuupalnih spojeva i čuva kosti od osteoporoze

Ananas nije pretjerano bogat izvor nutritivno vrijednih tvari, ali sadrži nešto jedinstveno – bromelin, enzim sposoban razgraditi proteine ili bjelančevine. Svi znamo da je veoma ukusan, no mnogi ne znaju koliko je blagotvoran za zdravlje.

Kora ananasa bogata je antioksidansima. Smanjuje rizik od nastanka raka, štiti srce i krvne žile. Zato, kada jedete ananas, nemojte baciti koru, nego od nje napravite čaj. I to na vrlo jednostavan način.

Stavite koru u lonac, dodajte vodu i kuhajte oko 20 minuta na laganoj vatri. Ako vam se učini da je čaj previše jak, razblažite ga vodom. Pijte ga cijeli dan pomalo, kao sok. Također, možete ga zasladiti medom, ali i dodati malo limuna i druge zdrave sastojke.

Inače, ananas djeluje i kao diuretik, jer eliminira višak vode iz organizma, a čuva i kosti od osteoporoze.

Naučnici smatraju ovu biljku prirodnim izvorom protuupalnih spojeva. Nadalje, jedite svježi ananas kao prvu namirnicu nakon posta. Bilo kada, u bilo koje vrijeme, ako ste postili zbog dijetalnih, zdravstvenih, estetskih ili vjerskih razloga započnite svoju “normalnu” prehranu ananasom. Isto tako iskoristite ovu voćku kao prilog kada god jedete veće količine mesa.

 

error: Content is protected !!