Ne bacajte je! Voda u kojoj ste kuhali krompir je višestruko korisna

Kada spremamo krompir, prije nego što ga zgnječimo ili krenemo da pravimo salatu od njega, prvo uvijek prospemo vodu u kojoj smo ga prethodno skuhali. Međutim, tu pravimo veliku grešku 

Kad budete pročitali kako sve možete da je iskoristite, više nikad vam neće pasti na pamet da je bacite.

Voda u kojoj ste kuhali krompir je višestruko korisna. Budući da u vodi ostaju svi hranljivi sastojci krompira, ni ne čudi onda što je ona dobra ne samo za bolje varenje, već i za snižavanje krvnog pritiska, ali i za bolje funkcionisanje mozga.


Međutim, ova voda odlična je i kao dodatak supama za njihov bolji ukus i gustinu. Ako želite da vam nakon kuhanja ploča bude čista, ovaj savjet će vam svakako koristiti.

Vodu od krompira možete koristiti i u sljedećim prilikama:

za zgušnjavanje supa i čorbi, ali i kao dodatni vitamin
kao zamjenu za zgušnjivač brašna ili kukuruznog brašna
kao dodatak hljebu, za bolju teksturu
kao đubrivo za biljke