NE BACAJTE IH! Kako iskoristiti peteljke od trešanja

Mnogima omiljeno voće – trešnje, počelo je svoju sezonu i već uživamo u prvim sočnim plodovima. Bogate su vitaminima C, A i E, a nutricionisti ih preporučuju u neograničenim količinama jer čiste organizam od toksina, a ne iritiraju želudac. Mesnat plod je odličan izvor kalijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana. Trešnje su krcate melatoninom, antioksidansom koji utiče na smanjenje nervoze i nesanice, a takođe su i snažan diuretik.

Iako nam je ovo sve već dobro poznato, malo ko zna da su i peteljke veoma korisne.

Ukoliko skuhate čaj od peteljki trešanja, evo kakve sve pozitivne efekte možete osjetiti:

Ovaj napitak pogoduju radu bubrega i mokraćnih kanala. Takođe, vjeruje se da može da pomogne u izbacivanju bubrežnih kamenčića.

A osim što okrepljuje cijelo tijelo i vraća energiju, ovaj čaj je dobar i za osobe koje pate od reume.

Priprema se vrlo jednostavno. Sve što je potrebno je da uradite sljedeće:

Peteljke dobro osušite na suncu, a zatim u litar vode prokuvajte šaku peteljki. Sklonite sa vatre i poklopite tacnom. Ostavite da odstoji oko sat vremena i nakon toga procijedite.

Sad je napitak spreman za upotrebu, a ukoliko želite možete ga zasladiti medom.

Napitak se pije 3-4 puta dnevno.