„Navukla“ se na sport: SA AMPUTIRANOM NOGOM ISTRČALA 102 MARATONA ZA 102 DANA

Džeki Hant-Bruersma je postala žena sa najviše istrčanih uzastopnih maratona. Ova Južnoafrikanka je trčala sa protezom umjesto lijeve noge, koju je izgubila ispod koljena usled Juingovog sarkoma, rijetkog oblika kancera koji najviše pogađa djecu.

A do prije samo šest godina se nije bavila sportom. “Navukla” se gledajući supruga kako trči i sprema se za trku maratona.

“To mi je pomoglo da prihvatim sebe kao ženu sa amputiranom nogom. Dali mi je ojsećaj slobode. Zaljubila sam se u proces guranja svog tijela dalje da vidim šta može da uradi”, rekla je Hant-Broersma.

Seriju je počela 15. januara sa planom da istrči 100 uzastopnih maratona. Usred izazova, Britanka Kejt Džejden je istrčala 101, pa je Hant-Broersma dodala jedan više od toga svojoj listi koju je okončala u četvrtak. Od 102 istrčana martona, samo jedan je bio zvaničan – Bostonski.

U julu 2020. Amerikanka Alisa Klark je postavila ženski rekord sa 95 maratona u 95 uzastopnih dana, nadmašivši dotadašnji rekord od 60 maratona.

Hant-Broersma je ciljala 100, ali je 10. aprila Britanka Džejden istrčaoa 102, pa je Južnoamerikanka promijenila plan na 102 što je novi svjetski rekord.