NAUKA I STATISTIKA O SUNEĆENJU: SVAKI DRUGI NEOBEREZANI MUŠKARAC DOBIJE NEKU INFEKCIJU, KOD OBREZANIH SVAKI 250-TI!

Svaki drugi neobrezani muškarac dobije neku infekciju zbog kožice, kaže vođa studije dr Brajan Moris sa Univerziteta u Sidneju. S druge strane, slične infekcije javljaju se tek kod jednog od 250 obrezanih muškaraca

 

Muško obrezivanje ili sunećenje je predmet debate već vijekovima. Međutim, nova studija bi mogla da okonča ovu diskusiju.

Australijski istraživači kažu da obrezivanje može biti korisno koliko i vakcinacija u zaštiti dječaka od određenih oblika infekcija. Oni kažu da su koristi od ovog zahvata u prednosti nad rizicima i to u odnosu 200 prema jedan, kao i da neobrezani muškarci imaju 80 odsto veći rizik da razviju neko oboljenje povezano sa kožicom penisa.

Tokom života, svaki drugi neobrezani muškarac dobije neku infekciju zbog kožice, kaže vođa studije dr Brajan Moris sa Univerziteta u Sidneju. S druge strane, slične infekcije javljaju se tek kod jednog od 250 obrezanih. Osim toga, obrezivanje, kako pokazuju istraživanja, ne ostavlja negativne posljedice na funkcije penisa, senzitivnost, kao ni mogućnost postizanja uzbuđenja i zadovoljstva.

Studiju su sproveli stručnjaci Univerziteta u Sidneju, Univerziteta u Novom Južnom Velsu i nekoliko univerzitetskih bolnica.

Oni su bili fokusirani na to kako obrezivanje utiče na urinarne infekcije, zapaljenska stanja, seksualno prenosive bolesti i genitalni kancer, kao i nivo rizika koji ovaj zahvat nosi u ranom djetinjstvu.

Kozmetičko obrezivanje trenutno je zabranjeno u australijskim bolnicama, ali se zahvat može izvesti privatno. Procedura se smatra “generalno bezbjednom”, ali postoje neki rizici od komplikacija.

Dr Moris kaže da je obrezivanje nekada bilo poželjna intervencija i pozvao na njeno vraćanje u javne bolnice.

“Velike koristi i niski rizici rano obrezivanje čine podjednako korisnim kao što je vakcinacija”, rekao je on.