NAUKA DOKAZUJE: EKSTRAKT PROPOLISA CAPE ZAUSTAVLJA „DIVLJANJE“ RAKA PROSTATE

Prema tvrdnjama naučnika iz Čikaga otkiven je novi učinkovit lijek za rak prostate. Obećavajuća supstanca se naziva ester CAPE (Caffeic acid phenethyl).

prostata ilustracijaPrema najnovijim istraživanjima, pčele bi mogle ponuditi nadu muškarcima koji boluju od raka prostate. Istraživanje provedeno na Medicinskom Univerzitetu u Čikagu je pokazalo da prirodni lijek iz košnica pčela zaustavlja rast ćelija raka prostate i tumora kod miševa.

Obećavajuća supstanca se naziva CAPE (Caffeic acid phenethyl ester). Dobija se iz supstance propolis, koju pčele proizvode i koriste za zatvaranje otvora u košnici i kako bi spriječile vanjske uljeze od ulaska u košnicu. Istraživači su otkrili da CAPE zaustavlja rani razvoj raka prostate tako što gasi sistem stanica tumora.

Propolis je već stoljećima poznat kao prirodni lijek za razne bolesti od upale grla i alergija pa do opekotina i raka. Također, temeljeno na ranim labaratorijskim rezultatima, proučava se njegova moguća primjena u liječenju HIV-a.

– Dok smo miševe dnevno hranili CAPE-om, njihov tumor je prestajao rasti. Nakon nekoliko sedmica, ukoliko bi prestali sa tretmanom, tumori bi ponovno počeli rasti uobičajenom brzinom – rekao je Richard B. Jones, doktor i profesor na Ben May Odjelu za Istraživanje raka i Instituta za genomske bolesti i dodao:

– On, dakle, ne uništava rak, već na neodređeno vrijeme zaustavlja širenje ćelija raka prostate.

Ovi rezultati pokazuju kako bi CAPE mogao zaustaviti rast ćelija raka kod ljudi. Ipak, dr. Jones navodi kako će biti neophodna dodatna klinička istraživanja prije nego što se CAPE dokaže kao efektivan i siguran lijek za rak prostate kod ljudi.

(aura.ba/D.K.)