Naučnici upozoravaju: ZEMLJA SE SVE BRŽE OKREĆE!

Iako nam se to možda ne čini tako, planeta Zemlja se okreće sve brže. Naučnici su otkrili kako se brzina kojom se Zemlja okreće oko svoje osi povećava što će rezultirati “kraćom” godinom.

Naime, kako pojašnjavaju, na rotaciju Zemlje utječe cijeli niz faktora od atmosfere i okeana do njene tekuće jezgre. Međutim, zbog bržeg okretanja, procjenjuju da će u prosjeku dan tokom 2021. godine biti 0,05 milisekundi kraći nego što je to uobičajeno. To se možda ne čini puno, no kad se sabere koliko će dani tokom godine biti kraći, dolazimo i do kraće godine, piše Live Science.

Posljednji put kad je prosječan dan bio kraći od 86.400 sekundi tokom cijele godine bilo je 1937. godine, upozoravaju naučnici.

Za prosječnog čovjeka to ne znači puno, no problemi bi se mogli pojaviti za tehnologiju koja koristi atomske satove za tačno i precizno obavljanje pojedinih zadaća u astronomiji, navigaciji, kompjuterskim mrežama i slično. Ako se Zemljina rotacija dovoljno promijeni, atomski satovi će postati netačni, što znači da će trebati dodati ili oduzeti sekundu kako bi se ponovno uskladili. Takva praksa ubacivanja dodatnih sekundi uvedena je 1972. godine i do tad je dodano tek 27 “dodatnih” sekundi.

No, naučnici upozoravaju da bi se u ovom slučaju trebalo “oduzeti” sekundu, kako bi satovi “uhvatili” korak sa Zemljom, prenosi Zimo.co.

Hoće li ona zaista i biti oduzeta, teško je trenutno reći jer se vodi rasprava na globalnoj razini o budućnosti “dodatnih” sekundi, odnosno o tome treba li uopće tako usklađivati sat i Zemljinu rotaciju. S jedne strane naučnici zagovaraju da se dopusti produženje razlike do jednog sata, nakon čega bi se taj sat jednostavno dodao te godine. Kao što se dodaje dan u priestupnoj godini. I dok bi to pojednostavilo rad telekomunikacijskih mreža, astronomi bi morali sami izračunavati i preračunavati vrijeme sve dok se sat i službeno ne doda.

Za sad Međunarodni servis za Zemljinu rotaciju i sistem referenci nema u rasporedu dodavanje ili oduzimanje sekunde. No, nastavi li se Zemlja ubrzavati, to bi se moglo promijeniti.

error: Content is protected !!