Naučnici tvrde: supervulkan Jeloustoun će četvrti put eksplodirati i do 2030.godine Ameriku sravniti sa zemljom!

Supervulkan poput Jeloustouna ima snagu da u vazduh „ispljune“ 1.000 kubnih kilometara pepela i kamenja. Osim što bi prekrio tlo američkog kontinenta, stvorio bi oko zemlje omotač i zaklonio sunce.


Ispod američkog nacionalnog parka Jeloustoun krije se supervulkan koji bi u slučaju da eksplodira mogao da uništi čitav kontitent, a da u ostatku svijeta istovremeno izazove kataklizmu.

Supervulkani su vulkani čije su erupcije proizvele lavu koja je prekrila više od 1.000 kvadratnih kilometara površine. U SAD-u ih ima tri, a ima ih i u Indoneziji, Novom Zelandu, Japanu, pa čak i u Italiji.

Jeloustoun je do sada eksplodirao tri puta u svojoj 1,2 miliona godina staroj istoriji, ali čovjek nije doživio nijednu. Posljednja erupcija dogodila se prije 630.000 godina.

Jedna grupa naučnika tvrdi da se slijedeća erupcija neće dogoditi za nekoliko hiljada godina, a druga je opet sve glasnije i upozorava da će supervulkan Jeloustoun najkasnije do 2030. godine „podivljati“ i Ameriku sravniti za zemljom. Geološke analize sada pokazuju da magma može da napuni komore u vulkanu mnogo brže (prije se smatralo da za punjenje komora i erupciju treba barem hiljadu godina) i da, ako do procesa dođe, Jeloustoun može da eksplodira tokom narednih desetak do petnaest godina.

Zanimljivo je da na propast Amerike u svojim vizijama ukazivao i Nostradamus, te još nekoliko svjetski poznatih proroka.

Supervulkan poput Jeloustouna ima snagu da u vazduh „ispljune“ 1.000 kubnih kilometara pepela i kamenja. Osim što bi prekrio tlo američkog kontinenta, stvorio bi oko zemlje omotač i zaklonio sunce. To bi dovelo do vulkanske zime i bitno bi se spustila temperatura. Otrovne pare koje bi se širile sadržavale bi sumpor-dioksid, što bi izazvalo pojavu kiselih kiša. I sve to moglo bi da traje godinama.

Još jedan supervulkan je prijetnja ljudskom rodu, ali ovog puta u Evropi. Erupcijom prijeti i supervulkan Flegrejska polja u napuljskom zalivu, koji Napulju (a zapravo i cijeloj Evropi) prijeti sa zapadne strane (dok Vezuv prijeti s istočne). Njegova erupcija bi za čovječanstvo mogla da ima podjednako kobne posljedice kao i erupcija Jeloustouna. (aura.ba)