Naučnici su izdvojili neke tvari koje navodno usporavaju prolazak vremena: KAKO JE IZMIŠLJENA NOVA ŽIVOTNA DOB?

Više se ne radi o tome je li nepristojno pitati za godine, nego treba prihvatiti da brojke ne moraju ništa govoriti o kvaliteti života. Post-odrasli ne nastoje produžiti mladost, čak ni kad peglaju bore i boje kosu, nego žele smisleno i kreativno iskoristiti svaki trenutak koji doživljavaju.

Agatha Christie

Dvije žene, Agatha Christie, snimljena 1954. u svojoj 64. godini i Sophia Loren, snimljena nedavno, u svojoj 83. godini. Postave li se njihove fotografije jedna kraj druge, uočava se mnogo štošta. Dvije žene, približne starosne dobi, a toliko različit izgled! Šezdeset godina nekad je podrazumijevalo veliko životno iskustvo, bore, umor i uglavnom mirovanje. Danas znači nešto sasvim drugo; pokoji trag onog što se prošlo i otvorenost prema onome što bi se još moglo doživjeti.

Nije bilo potrebno izvlačiti iz arhive staru fotografiju čuvene autorice krimi-romana da bi se opisala revolucija što se ogleda na tijelima ali i dušama. Dovoljno je pogledati stare fotografije iz vlastitih porodičnih albuma i pronaći snimke naših nana i djedova, izboranih lica i sijede kose, pogurenih pod burnim teretom proživljenog života. A bio je to život potpuno drugačiji od života današnjih šezdesetogodišnjaka, koji se osjećaju tek na polovici života, s mnogo izazova pred sobom, koje dočekuju s radosnim iščekivanjem. Odakle tako drastična razlika?

Talijanski sociolog Enrico Finzi, čija je agencija Astra-demoskopea provela veliko istraživanje o ovom fenomenu, ovakve je ljude i svojevrsne fenomene nazvao post-adultima. Sprovedeno istraživanje obuhvatilo je šezdesetogodišnjake i sedamdesetogodišnjake, osobe koje očigledno više nisu mlade, ali nikako ne spadaju u nekadašnju predodžbu o starcima. Upravo zbog njih trebala je biti izmišljena nova životna dob, u koju spadaju osobe pune energije, želja, sposobnosti i ljubavi prema životu.

Takve osobe su uglavnom obdarene dobrim zdravljem i nerijetko dobrim izvorom prihoda.

– U želji da se proživi još štošta, tvrdi sociolog Finzi, ta je generacija odlučila dati više života svojim godinama.

Više se ne radi o tome je li nepristojno pitati za godine, nego treba prihvatiti da brojke ne moraju ništa govoriti o kvaliteti života. Post-odrasli ne nastoje produžiti mladost, čak ni kad peglaju bore i boje kosu, nego žele smisleno i kreativno iskoristiti svaki trenutak koji doživljavaju.

Ne negiraju starost, nego konotaciju koju je do tada imala. I kad odu u penziju, oni ne miruju ni u mentalnom ni fizičkom smislu. Oni ne žele biti isključeni iz života. Umjesto polaganog odumiranja, izabrali su vječnu emotivnu mladost, što podrazumijeva nadanje, očekivanje, traženje, interakciju.

Ukratko, post-odrasli zadržavaju pravo da budu aktivno uključeni u život.

Vječna mladost – san ili stvarnost

Odavno se na policama mogu naći “čudesne” pilule na bazi hormona koje osiguravaju mladost.

Dhea – kontroverzni čarobni štapić – dehidroepiandosteron – poznatiji kao Dhea, najveći je hit među eliksirima mladosti. U SAD-u je odavno u slobodnoj prodaji; industrijski se proizvodi u Francuskoj a u Italiji se izdaje na recept. Dhea je hormon kojeg i inače luče naše nadbubrežne žlijezde, ali i jajnici, koža i mozak. Potiče djelovanje kortizola, hormona stresa, što na duži rok uveliko šteti našem imuno, živčanom i krvožilnom sistemu.

Sophia Loren

Zagovornici smatraju da nema opasnosti od Dheae ne pretjera li se sa dozom od 1 do 150 mg dnevno.

Melatonin – čudesna molekula? Služi protiv jet-lega (bolesti dugog leta) ali i protiv starenja. Melatonin je hormon kojeg luči hipofiza, ali i druga tkiva, primjera radi, mrežnica oka. Najvišu razinu ima tokom noći, a reguliše naš biološki sat, potiče dobar san i kontrolira lučenje kortizola. S godinama opada…

Četiri vijesti iz budućnosti

Za nekoliko godina (ali već i sad) bit će normalno potpisivati predbračne ugovore, često mijenjati poslove, liječiti se od kuće posredstvom interneta, plaćati ulaznicu za odlazak u centar grada

Posao

Koja će zanimanja biti najtraženija? Stručnjaci za mobitele i web ekonomiju. Telekomunikacije i internet otvorili su posljednih godina na hiljade novih radnih mjesta. Trend se nastavlja…u priručnik za traženje posla treba uvrstiti tri upozoreenja: većina  će ugovora biti na neodređeno vrijeme, ne duže od dvije godine. Drugo upozorenje se odnosi na česte promjene preduzeća. To je fenomen koji Amerikanci nazivaju turover. Posljednja promjena se odnosi na radnu okolinu. Nekad je to bila tvornička hala, danas ured, sutra….dovoljno je kod kuće imati telefon i računalo. A kartice za kontroliranje radnog vremena? Neće postojati, pa ne radi se za fiksno radno vrijeme već za ciljeve.

Zdravlje

Neće biti više čekanja u prepunim čekaonicama. Bolnice će biti samo za teške bolesnike, one kojima je život u opasnosti i one kojima su potrebni hirurški zahvati. Ostali će se liječiti kod kuće, povezani sa računalom i bolnicom. Dijalog posredstvom interneta u nekim bolnicama već postoji, kao program Chronic, zamišljen za bolesnike koji boluju od Parkinsove bolesti. Radi se naime o elektronskoj narukvici koja posredstvom telefona podatke prenosi u bolnicu. Isto se može napraviti i za srčane i mnoge druge bolesnike. Najzahtjevniji projekt na kojem se radi zove se Virtus. Zahvaljujući internetu, u planu je evropska mreža specijalista. Superstručnjaci iz Pariza, Londona, Madrida i drugih centara, moći će pregledati pacijente udaljene i nekoliko hiljada kilometara

Grad

Neće biti potrebno samo nekoliko godina da bi se naši gradovi promijenili, ali dolazi vrijeme kada će gradovi biti čišći, uredniji i podređeniji čovjeku. Cijeli svijet će biti kao što je sad Menhetn u Njujorku. Pekare, parfimerije i trgovine sa cipelama zamijenit će restorani i hoteli. Za ulazak u takav grad morat ćemo plaćati ulaznicu. Pogotovo oni koji će htjeti ući sa automobilom. Jer, automobili će postati noćna mora budućnosti.

Porodica

Predbračni ugovori promijenit će život parovima. Brak će i nadalje biti čvrsta institucija, ali u porastu je novi trend življenja: porodice koje su sastavljene od rastavljenih žena, samohranih majki ili mladići i djevojke koji žive kao da su oženjeni. U nekim zemljama takve su porodice nešto sasvim normalno i priznato. Npr, u Francuskoj članovi takvih porodica imaju zajedničku zdravstvenu zaštitu, mogućnost podjele poreza, te pravo na nasljedstvo u slučaju smrti. A za razvod je potreban samo potpis kod državnog bilježnika.

 

(E. K/arhiv Aure)