Naučnici stvorili kompjuter koji zna kada ćete umrijeti!

Naučnici sa Univerziteta Adelajn već izvjesno vrijeme rade na razvijanju novog pametnog softvera, koji bi mogao da predvidi koliko je pojedincu još vremena ostalo na planeti Zemlji.

Sistem analizira radiološke snimke pacijentovih unutrašnjih organa, tražeći sićušne tragove koje standarnda medicina može da promaši ili previdi.

– Snimci su digitalni, standardizovani i veoma dobrog kvaliteta, tako da mogu pokazati ono što ljudskom oku lako promiče. Postoji mnoštvo informacija u ljudskom tijelou koje su veoma važne, a ne koriste se pri dijagnozama jer ljekati ne mogu do njih da dođu – rekao je doktor Palmer, profesor na Univerzitetu Adelajn.

On je dodao da još uvijek ima puno posla oko ovog kompjutera i da smatra kako softver ima 69% mogućnosti da predvidi koliko će pacijent, koji ima 60 godina, još živjeti. Kompjuter će također moći da preduhitri srčane i moždane udare, jer će ih otkriti na vrijeme.

– Kada u potpunosti budemo razvili softver, predložićemo da ova mašina bude sastavni dio aparature svake klinike – kaže doktor.