Naučnici sa MIT-a predstavili novi koncept: Svjetleće biljke su rasvjeta budućnosti!

Moderni svijet već neko vrijeme preispituje naš odnos prema energiji. Automobilska industrija se okreće drugim izvorima napajanja umjesto fosilnih goriva i sve se više oslanja na električnu struju, energija vjetra i sunca polako ali sigurno smanjuje oslanjanje na izvore energije koja zagađuje okoliš.

A što ako možemo smanjiti i korištenje električne energije? Tim naučnika sa MIT-ja radi na nečemu što bi to moglo učiniti mogućim, a čini se kao da stiže iz naučno fantastičnih filmova.

Zamislite da ubuduće sjedite za stolom na kojemu nije lampa koja troši struju nego lijepa saksija? Naučnici s MIT-ja su, naime, korak bliže da naprave biljku koja svijetli u mraku.
Da bi stvorili prototip biljke, naučnici su se oslonili na enzim koji je mnogima već poznat iako mu, sigurno, ne znamo ime. Zove se luciferaza i to je isti enzim koji omogućava krijesnicama da emitiraju svjetlo u mrkloj noći, prenosi telegram.hr.

Paketi nanočestica koji sadrže enzim s molekulom luciferina i koenzimom A koji potiče proces, primijenjeni su na vodenim biljkama. Čestice polagano oslobađaju luciferin ulazeći u biljne stanice gdje je luciferaza spremna i čeka odvijanje svjetlosne misije.
Isprva, učinak svjetla trajao je manje od jednog sata, a kako su procesi prilagođavani, povećao se na skoro 4 sata. Naučnici vjeruju da će daljnjim poboljšanjima dosegnuti tačku gdje će se materijali na biljku nanositi samo jednom, a biljka će moći pružiti cijeli svoj životni vijek korisnu rasvjetu.

“Naš je cilj napraviti takav tretman kad je biljka sadnica ili zrela biljka da to bude za cijeli vijek trajanja biljke”, objašnjava Michael Strano, viši autor istraživanja. “Naš rad ozbiljno otvara vrata budućim uličnim svijetiljkama koje nisu ništa drugo nego tretirano drveće koje pruža neizravno osvijetljenje oko naših domova.” Svjetlosni učinak biljaka može se promijeniti ovisno o uvjetima, što omogućuje da biljke izgledaju posve normalno tokom dana, a svijetle po noći.