Naučnici prekinuli šutnju: “Prestanite lagati ljude, Nibiru postoji i pitanje je vremena kada će se pojaviti”

Neki predviđaju da će Planeta X ili Nibiru pokrenuti kraj svijeta 12., 14. ili 15. oktobra. Datum je nejasan, kao i mračne reference iz Biblije, Tore, sumerskih spisa i astrološkiih tvrdnji povezanih sa Nibiru.

Međutim, ozbiljni astronomi nisu isključili mogućnost devete planete – koja orbitira toliko daleko i preispituje naše trenutno shvatanje Sunčevog sistema.

Naučne sugestije su sljedeće: Uran je otkriven 1781. godine, ali odstupanja u njegovoj orbiti sugerišu da mora da oko sebe vuče drugo nebesko tijelo.

1846. godine su matematika i opservacije pokazale tačnim kada su Irben Leverije, Johan Gotfrid Gale i Džon Kuč Adams otkrili Neptun 1846. godine.
Koristeći isti princip, neki astronimi sada misle da možda postoji još jedna planeta slične veličine kao Neptun koja orbitira oko Sunca svakih 15.000 godina.

A ova teorija je zasnovana na kretanju šest takozvanih trans-neptunskih objekata za koje su američki naučnici, posmatrajući ih, ustanovili da se ponašaju čudno.

Trans-neptunski objekti su mali ali značajni dijelovi kamena koji su ostali od stvaranja Sunčevog sistema, koji se nisu uspjeli spojiti sa planetama.

Čak i Pluton – nekada deveta planeta – je sada reklasifikovan kao TNO.

Ali istraživači sa čuvenog Kalifornijskog tehnološkog instituta su primijetili da je nekoliko ovih svemirskih stijena bilo na mjestima gde ih matematika ne bi stavila – i zaključili su da gravitaciona sila masivne neotrkivene planete možda pomalo iskrivljuje njihovu orbitu.

Njihove tvrdnje su uzdrmale i naučni establišment i teoretičare zavjere na internetu, dodajući pravi astronomski kredibilitet onome što je do tada bilo samo luda tvrdnja za Nibiru ili Planetu X, prenosi webtribune.rs.

Ove tvrdnje ukazuju na to da je planeta bila 10 puta veća od Zemlje i da je zarobljena u eliptičkoj orbiti oko Sunca – približavajući se Zemlji samo jednom na svakih 15.000 godina.

Drugi astronomi, uključujući i tim kanadsko-francusko-havajskog projekta OSSOS, odbacili su tvrdnje CALTECH-a, objašnjavajući da je bilo nekoliko slučajeva malih planeta koje se ponašaju na ovaj način širom univerzuma.

Ali španski tim koji radi na Univerzitetu Complutense u Madridu, poništili su tvrdnje Francuza koristeći novu hiper-preciznu astronomsku tehniku u ispitivanju ekstremnih trans-neptunskih objekata (ETNO).

Jedan od autora, Karlos de la Fuente, rekao je: “Ako nema šta da ih uznemiri, čvorovi ovih ekstremnih trans-neptunskih objekata treba da budu ravnomerno raspoređeni, pošto nema ništa što treba da izbegnu, ali ako postoji jedan ili više objekata koji ih uznemiravaju, mogu se pojaviti dve situacije.“

“Jedna mogućnost je da su ETNO stabilni, a u tom slučaju bi imali tendenciju da svoje čvorove sklone sa staze mogućih uznemirujućih objekata.“

“Ali, ako su nestabilni, ponašali bi se kao komete koje imaju interakciju sa Jupiterom, a to je da imaju jedan ili više čvorova blizu orbite hipotetičkog uznemirujućeg objekta.“

“Pod pretpostavkom da su ENTO dinamički slični kometama koje imaju interakciju sa Jupiterom, mi iznosimo ove rezultate kao znak postojanja planete koja ima aktivnu interakciju sa njima na razdaljini od 300 do 400 AU.“

Webtribune.rs