Naučnici potvrdili: Ovo su najbolje godine za majčinstvo

Naučnici University of Southern California proveli su novu studiju koja je otkrila kako rađanje nakon 35. povećava majčine mentalne sposobnosti.

Premda je dob između 20. i 25. godine života oduvijek poznata kao najbolja dob za zanijeti i iznijeti trudnoću i kao dob kada je porod najlakši, posljednjih se godina i u svijetu i u nas primjećuje kako se odluka roditi po prvi ili ponovni put odgadja sve više prema 35.godini i kasnije.

Statistike pokazuju kako se majčinstvo “preselilo” u tridesete i četrdesete, a žene su dvadesete posvetile obrazovanju, karijeri, stvaranju financijske i emotivne platforme. Nekadašnji prioriteti poput udaje, djece, karijere promijenili su se u školovanje, posao, odabir partnera, kupnju nekretnine i u trenu – evo ih na pragu tridesetih.

Ranije još je dokazano kako  dobivanje bebe nakon 35. godine produžava životni vijek. Znanstvenici  University of Southern California proveli su novu studiju koja je otkrila kako rađanje nakon 35. povećava majčine mentalne sposobnosti.

Stalno se povećava prosječna dob prvorodilja. A kako navode znanstvenici, žene u tridesetima i četrdesetima osjećaju se sigurnije u sebe i odlučnije su, pa je vjerojatnije i da će se dobro osjećati u svojim vezama i imati povjerenja u partnere.

U studiju su uključili 830 žena u postmenopauzi. Istraživači su testirali njihovu vizualnu percepciju, koncentraciju, pažnju, verbalno pamćenje i planiranje.

Žene koje su rodile prvo dijete poslije 24. godine, kako su otkrili, imale su bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rješavanja problema i verbalnih vještina u odnosu na žene koje su postale majke između 15. i 24.

A bolju verbalnu memoriju i spoznaju imale su žene koje su rodile nakon 35-te godine. Tijekom trudnoće hormoni, estrogen i progesteron rastu te stoga imaju blagotvoran utjecaj na kemiju i funkcioniranje mozga, osobito ako se posljednja trudnoća dogodila u kasnijoj dobi. Zbog toga su žene koje zanesu u kasnijoj životnoj dobi mentalno ‘umnije’.