Naučnici istražili: ZAŠTO JE ŽENAMA HLADNIJE NEGO MUŠKARCIMA?

Mnogi misle da je starijim ljudima hladnije nego mlađim, ali istraživači su zaključili suprotno

Možda vam nikada to nije palo na pamet, ali podaci pokazuju da žene i muškarci različito doživljavaju hladnoću. Jedno istraživanje koje je sprovela kompanija Meridian Interior pokazalo je da je ženama u kancelariji hladnije nego muškarcima.

U istraživanju je učestvovalo 1.000 ljudi i pokazalo je da žene imaju potrebu da se umotavaju u šalove i da oblače tople džempere, dok je muškarcima sasvim prijatno i u kratkim rukavima.

Ispostavilo se da ova razlika u percepciji temperature nije u našim glavama – ženama je na poslu zapravo hladnije od muškaraca.

Žene obično proizvode manje tjelesne topline od muškaraca, pa je vjerovatnije da će im biti hladno u kancelariji. Čak 37 odsto žena reklo je da im je često hladno na poslu, a 13 odsto njih je izjavilo da im je hladno svo vrijeme.
Međutim, na doživljaj temperature u prostoru veliki uticaj, osim pola osobe, imaju i njene godine.

Istraživači su analizirali raspravu o temperaturi naspram godina učesnika, a čini se da je najmlađoj grupi (18 – 24 godine) najhladije na poslu, a 48 odsto njih tvrdi da im je hladno svo vrijeme.

Zapravo, postojala je primjetna veza između godina i toga koliko je ljudima toplo ili hladno u kancelariji, pri čemu je manje vjerovatno da će starije grupe po godinama osjećati hladnoću na poslu, nego njihove mlađe kolege.