NAUČNICI I VAMPIRI SLOŽNI: Mlada krv sprječava starenje!

  Radnja svih priča o vampirima počiva na jednoj osnovnoj pretpostavci – krv ljudi koji su mlađi od njih održava i vampire mladim. Odavno je poznato da ubrizgavanje krvi iz mladog mišića može vratiti mladenačke crte u starijem mišiću.  Ono što se nije znalo je koji element te krvi izaziva regeneraciju… sve do sada.

Naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu izolovali su protein dugovječnosti sa vampirskim imenom – Klotho – i on bi mogao da pruži ono što neki milijarderi iz Silicijumske doline godinama traže… transfuziju mladosti.

 Protein mladosti

  • Pitali smo se mogu li ekstracelularne vezikule doprinijeti regeneraciji mišića, jer ovi kuriri putuju između stanica putem krvi I drugih tjelesnih tekućina. Poput poruke u boci, EV dostavljaju informacije ciljnim ćelijama – rekla je vodeća autorica istraživanja Amrita Sahu, postdoktorska saradnica na Odsjeku za fizikalnu medicine i rehabilitaciju na Univerzitetu u Pitsburgu.

Amrita Sahu

U svrhu potvrde ove teorije koristili su miševe u labroatorijskim uslovima. Kada su stari miševi pokazali regeneraciju mišića, istraživači su se pitali kako je serum ciljao na to područje I koji je prenosnik odgovoran.

Kada je tim uklonio EV, podmlađivanje je prestalo, a naučnici su došli do zaključka da su za podmlađivanje odgovorne upravo ekstracelularne vezikule, a unutar njih su pronašli protein protiv starenja Klotho, koji je sadržavao genetske upute ili mRNA.

Poput jedne od onih aplikacija za mobilne telefone, pratili su EV I vidjeli ih kako ulaze u mišićne progenitorne ćelije, vrstu matičnih stanica odgovornih za regeneraciju. Zatim su uporedili EV mladih I starih miševa I otkrili da stari EV imaju manje Klothosa od onih mlađih miševa.

 

Vampiri su u pravu?

  • EV- ovi mogu biti korisni za jačanje regenerativnog kapaciteta mišića kod starijih osoba I poboljšanje funkcionalnog oporavka nakon povrede. Jedna od ideja zbog koje smo zaista uzbuđeni je inženjering EV sa specifičnim teretom, tako da možemo diktirati odgovore ciljnih ćelija – kazala je Amrita Sahu.

 

Pa, dokazuje li ovo da su vampiri svo vrijeme bili u pravu… ili bismo trebali prihvatiti činjenicu da je vrijeme ipak nemoguće zaustaviti I jednostavno prihvatiti graciozno starenje?

Kupuju krv djece da vrate mladost!

Zvuči kao horor film, ali živa je istina: bogati i moćni ne žale da plate milione za krv mladih do 25 godina kako bi sebi vratili mladost, a sada u Americi imaju i kompaniju koja im to legalno omogućava.

“Ambrozija”, nova kompanija koju vodi biznismen Džesi Karmazin, kupuje krv mladih i po cijeni od 8.000 dolara po jednoj transfuziji prodaje je bogatašima starijim od 35 godina koji žele da obnove mladost.

Zbog čega? Zbog fenomena koji je poznat kao parabioza, tokom kojeg su spojeni krvotoci dvije osobe, pa dolazi do direktne razmjene krvi. Naučnici koji su ove eksperimente vršili na miševima objavili su 2013. studiju gdje piše da su kod starijih miševa koji su ovako razmjenjivali krv sa mladim miševima bili usporeni “određeni aspekti starenja”.

Iako niko nikad više nije dobio takve rezultate, a na ljudima takvi eksperimenti nisu vršeni pa je riječ o čistoj ideji bez ikakve naučne osnove, pripadnici svjetske elite poludjeli su za idejom da mogu da ostanu mladi. Primjera radi, suosnivač PejPala (PayPal) Piter Til izjavio je Inc. magazinu da se “obavještava o parabiozi”. Karmazin kaže da Til nije njegov klijent, pa nije jasno da li još samo razmišlja o podmlađivanju mladom krvlju ili je već uradio nešto konkretno.

Iako još nije naučno utvrđeno da čovjek ima koristi od parabioze, Karmazin kaže da su kod stotinjak njegovih klijenata opali biomarkeri za bolesti kardio-vaskularnog sistema, kancer i Alchajmerovu bolest. Navodno su se kod čak dvije trećine njegovih klijenata smanjili simptomi Alchajmerove bolesti.

“Ono što se nalazi u mladoj krvi, šta god da je, dovodi do promjena koje preokreću proces starenja”, izjavio je on za New Scientist. Ipak, mnogi naučnici smatraju da je ova ideja kontroverzna, a i sam Karmazin priznaje da su mu neki klijenti prijavili da podmlađujući efekti s vremenom nestaju.