Naučna fanstastika uskoro postaje stvarnost: Biraćemo snove poput filmova!

Naučnicima je do sada jedini način da uđu u nečiji san bio taj da čovjeka upitaju šta je sanjao, te da isto kasnije interpretiraju. Ipak, udruženim snagama su uspjeli razviti sistem koji će im uz prave alate omogućiti čitanje misli drugih osoba

Naime, američki naučnici na čelu sa neurologom Moranom Serfom sa Ilinoisa razvili su sistem koji će im omogućiti snimanje moždane aktivnosti na većem nivou. Dr. Moran Serf je više od deset godina radio kao haker, provaljujući u vodeće vladine i finansijske institucije kako bi testirao njihovu sigurnost. Kako kaže, namjera mu je da „čita ljudske misli i snove“.

 Mašina za snove

On i njegov tim tvrde kako mozak reaguje na podražaje ili objekte određenim neuronom ili individualnom moždanom ćelijom. Na primjer, primjećeno je da se posebni neuron upali kada osoba pomisli na Marilyn Monroe.

  • Potrebno je stvoriti svojevrsnu „bazu podataka“, datoteku, odnosno identifikovati čitav niz neurona za veliki broj pojmova i predmeta za svakog pacijenta i posmatranjem kada se neuron upali „pročitati njegove misli“. Ipak potrebno je još dosta toga uraditi prije nego što takve opservacije postanu mašina koja snima snove – rekao je dr. Serf.

Dakle, snimanje snova biće moguće kada se razvije uređaj koji će registrovati  snove kao elektromagnetnu sliku moždanih aktivnosti, a ovom tehnikom se planira praćenje aktivnost skoro svakog neurona u mozgu.

  • Mi obavljano naše moždane aktivnosti na raznim nivoima: pod budnom sviješću, odnosno razmišljanjem ili aktivnostima u toku spavanja koje se nazivaju sanjanjem. Sa tačke gledišta mozga, on ne zna razliku između snova i svjesnog razmišljanaj – sve je to moždani proces – objašnjava Moran način na koji će nauka uskoro moći da kontroliše snove.

 Šta želite da sanjate?

Kako kaže doktor Moran, veliki umovi prošlosti poput Junga i Frojda bili su ograničeni tehnologijom svog vremena. Mi danas imamo sredstva pomoću kojih možemo da vidimo zašto naš mozak bira da se nečega sjeća, a da nešto drugo zaboravi.

Osim toga, ova metoda može pomoći pacijentima sa poremećajima sna, a psiholozi će na ovaj način otkrivati skrivene uzroke raznih psihičkih tegoba i razumijevanjem mehanizama psihe uspješno ih otklone.

Možemo vam pomoći da usmjeravate snove na način kao što birate koji film želite da gledate, da izaberete iskustvo koje biste željeli da doživite u svojim snovima. To će biti od pomoći ljudima koji se oporavljaju od raznih trauma i koji žele da iskoriste san kako bi prevazišli nešto loše što im se dogodilo u prošlosti. Ako ste izgubili nekog bliskog, možete oživiti sjećanja iz vašeg života i vratiti ih u svoje snove. To je krajnje virtualna stvarnost ali je više poput filma jer se osjeća pravi doživljaj i iskustvo – rekao je dr. Moran Serf.