Naučite potamniti kosu prirodnim preparatima

Želite imati lijepu tamniju nijansu kose, ali vas je strah da ne uništite vlasište umjetnim bojama? Nije nikakva tajna da umjetne boje sadrže mnoge neprovjerene kemijske spojeve koji mogu uništiti vlasište.

Ako tražite prirodno rješenje za tamniju nijansu kose, svakako nastavite sa čitanjem.

Predložit ćemo neke jako dobre prirodne preparate za bojanje kose. Korištenje prirodne kozmetike je mnogo sigurnije. Takvi preparati su manje agresivni, ne sadrže kemijske spojeve i sigurniji su za korištenje.

Mnoge žene, pa i muškarci redovno njeguju svoju kosu. Traže nijansu boje koja im najbolje odgovara i jednostavno žele postići prirodni sjaj vlasišta. Da bi to postigli, najbolje je koristiti prirodne namirnice. Mislimo na namirnice koje sigurno imate kod kuće. Prestanite kupovati kozmetiku, trošiti novce i opet strahovati od moguće katastrofe. Uz pomoć sadržaja vašeg kuhinjskog ormarića sami sebi pripremite kozmetiku za njegu kose.

Spomenut ćemo par odličnih preparata za njegu kose. Svi su prirodni i jako pogodni za korištenje. Recepti za izradu kozmetike su jako jednostavni i svatko ih može isprobati.

Crni čaj

Tek 15 minuta prije nego odete na tuširanje, namočite kosu sa šoljicom ohlađenog crnog čaja. Tokom tuširanja isperite kosu, a postupak ponavljajte svakim tuširanjem kroz par sedmica. Nakon 2 do 3 sedmice vidjet će te rezultate. Dobit će te tamniju nijansu kose, a prirodni sjaj će ostati i biti postojan.

Ulje senfa na prvu čudno zvuči, ali je jako dobro za njegu kose

Uz pomoć ovog prirodnog ulja lako možete postići tamniju nijansu kose. Utrljajte ulje u kosu, svake večeri prije spavanja, i ostavite do ujutro. Ujutro operite kosu. Nakon par puta ponavljanja dobit ćete željenu nijansu. Prestanite sa tretmanom, i ponovite kroz neko vrijeme – kada kosa izgubi tamnu nijansu. Dodatni savjet: Kada koristite ovu metodu dobro bi bilo da na glavu stavite kapicu za tuširanje, da uljem ne zamrljate posteljinu.

Kadulja se još od davnih vremena koristi kao ljekovita biljka

Od nje se često priprema čaj, a osim ispijanja ljekovitog čaja, uz pomoć njega možete potamniti kosu. Primjena kadulje jednostavna je: U lonac kipuće vode dodajte šoljicu sušene kadulje, i pustite da krčka par sati. Kasnije sklonite lonac sa vatre i pustite da se čaj ohladi. Nanesite čaj na kosu – neka djeluje 30-45 minuta, a kasnije kosu operite šamponom koji koristite. Postupak ponavljajte 1 do 2 sedmično. Budite strpljivi jer će vas rezultati oduševiti.

Za kafu smo svi čuli, mnogi uživaju u ovom napitku, ali malo tko zna da se uz pomoć kave može postići tamnija nijansa vlasišta

Vjerujemo da kafu imate u kuhinjskom ormariću, pa zašto je ne iskoristiti za njegu kose? Evo kako uz pomoć kafe možete postići tamniju boju. Napravite jaču kafu i pustite da se ohladi. Operite kosu šamponom i onda nanesite kafu. Nakon toga, još jednom operite kosu šamponom, isperite i nanesite regenerator koji koristite. Tamna boja se postiže brzo, a željenu nijansu dobijete ponavljanjem ovog postupka. Što više puta nanosite kafu, vaša kosa će biti tamnija.

Mrkva i sok od repe odlično djeluju u tandemu

Ove dvije namirnice sačuvat će zdravi izgled kose, i načinit će je tamnom i sjajnom da vam svi zavide na tome. Zapravo, ako iskoristite mješavinu sokova mrkve i repe, dobit će te crvenkasto smeđu nijansu vlasišta. Uzmite pola šoljice soka od mrkve i pola šoljice soka od repe. Pomiješajte sokove, namočite vašu kosu sa dobivenom mješavinom i pustite 30 minuta da djeluje. Kasnije isperite i operite kosu kako to inače radite. Ako želite intenzivniji ton boje, ponavljajte postupak. Za održavanje nijanse koju ste dobili, postupak ponavljajte jednom sedmično.

Uz pomoć kakaa potamnite kosu

Jednostavno pomiješajte kakao i vodu, tek toliko da dobijete gustu pastu. Utrljajte u kosu i pustite da stoji 15 minuta. Nakon toga operite kosu. Ako želite ipak malo tamniju nijansu, jednostavno putite kako da stoji malo duže utrljan u kosi.

Soja sos kod nas nije baš popularan, no mnogi ga vjerojatno imaju

Ovaj sos zapravo trebate pomiješati sa octom, u jednakom omjeru i koristiti ga nakon što ste kosu oprali šamponom. Za miris ne trebate brinuti, brzo će ispariti. Kasnije isperite kosu i ponovite sutradan da postignete bolji efekt.

DIY Beauty Ideas/kakolijeciti