Naučite pet simptoma koji razlikuju prehladu od gripe

Gripa oslabljuje telo i čini ga podložnim za ulazak bakterija što kasnije izaziva niz komplikacija. Prehladu i gripu izazivaju virusi, a često je problem njihovo razlikovanje na počecima bolesti jer imaju neke zajedničke simptome.

1. Kada počinju prvi simptomi?

Prve naznake prehlade javljaju se dan do dva nakon kontakta s virusom, obično započinju svrabom i osjećajem žarenja u grlu koji se polako pogoršavaju. Gripa nastupa munjevito i naglo, od jutarnjeg zdravog i poletnog osjećaja i za nakon par sati bola u cijelom tijelu.

– Visoka temperatura, malaksalost, bol u zglobovim i mišićima, gubitak apetita – simptomi su gripa koji je obavezno potrebno odležati.

2. Koji su najsličniji simptomi?

Grlobolja i iscjedak iz nosa prve su naznake bolesti koje se pojavljuju i kod gripa i kod prehlade. No, ipak s bitnom razlikom. Kod prehlade problemi s nosem i sinusima obično krenu nakon što grlo prestane da boli, nakon čega slijedi providni iscjedak iz nosa. Kod ovih simptoma mogu vam pomoći napici za prirodno otčepljivanje sinusa.

Postepeno on postaje obilniji, gušći i žut, a nos je sve vreme blokiran, peti dan stanje se poboljšava. Kod gripa upala ne sazrijeva na takav način, naime iscjedak ostaje isti po nekoliko dana ne menjajući svoju teksturu. Iscjedak kod gripa obično ne postaje gust i gnojav vremenom kao kod prehlade, a kašalj obično ostaje suh i neproduktivan.

3. Koliko visoka tjelesna temperatura otkriva prehladu/grip?

Blokada nosa i osjećaj iznemoglosti koji nastaju zbog opterećenosti disajnih puteva kod prehlade izazivaju glavobolju i blagi osjećaj groznice. Kada je riječ o gripu takvi su simptomi mnogo intenzivniji i tijelo trenutno postaje prikovano za krevet, što uveliko uzrokuje skok temperature do 40°C. U borbi protiv visoke temperature može vam pomoći prirodni antibiotik od meda, đumbira i luka.

4. Kada je vrijeme za mirovanje i ležanje u krevetu?

Zavisno od virusa koji su izazvali prehladu, razlikujemo i različite simptome. Nekada to mogu biti slabost i drhtavica, no oni nastupaju postepeno. Ležanje u krevetu nije nužno i osoba s prehladom može normalno da funkcioniše.

Za razliku od prehlade, grip simptome pokazuje u očima u obliku crvenila i suza, dok koža izgleda vlažno i drži visoku temperaturu. Bolovi u zglobovima, gubitak apetita, razdražljivost, osetljivost tijela na dodir i iscrpljenost izazivaju i potrebu tijela za odmorom. Kod gripa je nužan oporavak, ležanje u krevetu, minimalan kontakt s okolinom i pogotovo jačanje imuniteta.

5. Koliko dugo traje prehlada/grip?

Vrhunac prehlade događa se obično dva do tri dana nakon pojave simptoma, a najgore prolazi već nakon nedjelju dana. Prehlada bi trebalo u potpunosti da se povuče tri, maksimalno četiri nedjelje nakon oboljenja. Gripa iscrpljuje tijelo pa se bolovi i umor mogu zadržati još nedjeljama, ponekad mjesecima nakon pojave prvih simptoma.

Fizičke aktivnosti postaju u tom periodu teške i propraćene velikom količinom znoja i iscrpljenosti. Teža gripa dodatno oslabljuje organizam i može uzrokovati pojačane bolove u području stomaka, zglobova i mišića ili mozga. Ukoliko zbog zaraze virusom u tijelo počinju prodirati i bakterije prijete ozbiljne bolesti poput upale pluća.